В момента в България пациентите доплащат лични средства за здравеопазване

...
В момента в България пациентите доплащат лични средства за здравеопазване
Коментари Харесай

СЗО препоръча да се вдигнат здравните осигуровки

В момента в България пациентите доплащат персонални средства за опазване на здравето в размер на 44.2%

Неформалните доплащания в опазването на здравето в България са един от проблемите по пътя към универсалния достъп до здравна грижа. Това разяснява през уикенда ръководителят на българския офис на Световната здравна организация доктор Скендер Сила. Той цитира статистика на Евростат за 2017 година, съгласно която сега в България пациентите доплащат персонални средства за опазване на здравето в размер на 44.2%, написа в. Сега.

" Пътят към универсалното здравно покритие за България е увеличение на общественото финансиране, понижаване на доплащанията от джоба до 15% и възстановяване на политиката на покритие за достъп до здравни грижи ", сподели доктор Сила. През май се чака задгранични икономисти и финансисти да дойдат в страната ни със съдействието на СЗО, с цел да извършат разбор на здравната система и да създадат рекомендации за смяна за понижаване на персоналните разноски за здраве, заяви той. Сред най-големите провокации пред страната ни с изключение на казуса с доплащането доктор Сила уточни високите равнища на тютюнопушене и приложимост на алкохол, наднорменото тегло и незаразните заболявания като рак и заболявания на кръвта.

" Надяваме се със законодателните ни старания и напъните на изпълнителната власт да реализираме по-масово покритие на всички лица, като им се подсигурява достъп до здравноосигурителната система, несъмнено и с техния персонален принос, като си заплащат здравните осигуровки. Имаме упоритостта да понижим броя на здравно неосигурените лица, който сега е малко над 700 000 души ", разяснява по този мотив шефката на здравната комисия в Народното събрание Даниела Дариткова.

ТЕОРИЯ

Дариткова цитира четири съществени фактора за публичното здраве - 50% е въздействието на метода на живот, по към 20% - на факторите на околната среда и на наследствеността, а едвам 10% е въздействието на системата на здравното обслужване.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР