В момента токът, след компенсация, е 3-4 пъти по-скъп, отколкото

...
В момента токът, след компенсация, е 3-4 пъти по-скъп, отколкото
Коментари Харесай

Ричард Алибегов: В момента токът и след компенсация, е 3-4 пъти по-скъп, отколкото 2019 г.

В момента токът, след отплата, е 3-4 пъти по-скъп, в сравнение с 2019 година. Този ток е по-скъп за всички, нашите цени се образуват от това какви разноски има обещано заведение. Това сподели за Bulgaria ON AIR ръководителят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

„ Много ще кажат: " Да, получавате отплата за ток, понижено Данък добавена стойност, за какво цените са високи? ", компенсацията, която получават всички за ток, е 200 лева за над мегават час. Тоест, в случай че стигнем 200 лева без обезщетения, това би било 3 пъти по-скъпо от 2019 година. В нашия бранш от 2019 насам всичко е скочило по 3-4 пъти. Хората, които ни карат продуктите - производители и вносители, са вдигнали най-малко 2 пъти цените към нас. А заведенията са вдигнали цените от 12 до 15%. Говорим за всеобщите заведения. За разлика от питателните артикули, където става въпрос за 5-10 вериги, тук приказваме за бизнес, където всеки самичък си преценява по какъв начин ще наподобява цената в менюто. От всички 23 хиляди търговски обекта в България над 90% са фамилен бизнес. Един може да продава шопската салата за 10 лева, различен може да реши, че неговият разход за шопската салата е 8 лева, а различен може да я продава за 12 лева ", добави Алибегов.

Той е безапелационен, че техният отрасъл е част от българската стопанска система.

" И когато бензинът е по-скъп, газта е по-скъпа, токът е три пъти по-скъп, разноските за личен състав са се вдигнали за последните 2 години, няма по какъв начин да кажем: " Ама заведенията подвигнаха цените ". Но не може да актуализираме менютата нонстоп. Имаше интервал при започване на година и края на предходната година, когато ежеседмично получавахме мейли от нашите снабдители, че цените се подвигат с 5%, по-късно още 4%. Имаме спад на потреблението, да, заведенията са цялостни, само че на избрани празници. Спадът е към 20% по отношение на предходната година. Хората си поръчват или единствено главно, или единствено салата, или една пица с две чинии. Хората са обезпокоени ", акцентира ръководителят на Българската асоциация на заведенията.

Попитан какво ще се случи, откакто обезщетенията им завършват през месец март, Алибегов отговори: " Мисля, че служебният кабинет ще поеме политика за удължение, или трайно да падне цената на тока. Много хора от нашия отрасъл минаха на газ, тъй като тя беше доста по-евтина, в сравнение с електричеството. Тези хора в последната година и половина няма 1 лева отплата, плащаха двойно по-големи сметки, в сравнение с ние за ток. Много от тях не съумяха и да оцелеят ", добави Ричард Алибегов.

" След тях не идва нищо, секторът стои още като нерешителен за хората. Абсолютно никакъв интерес няма. Принудени сме да работим с хора от чужбина, което също оскъпява крайния артикул. В последните години поради всичко към 18% от заведенията затвориха порти, само че това са данни от началото на предходната година, би трябвало да се актуализират. Те се натрупаха доста неща - Ковид-19, война, нямаше време да се възвърне финансово секторът ", безапелационен бе той.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР