В момента страната ни търси възможности за осигуряванена ваксината на

...
В момента страната ни търси възможности за осигуряванена ваксината на
Коментари Харесай

Министър Сербезова: Търсят се възможности за осигуряване на ваксината на Novavax

В момента страната ни търси благоприятни условия за осигуряванена имунизацията на Novavax против COVID-19. Това изясни здравният министър Асена Сербезова в Народното събрание.

Тя изясни, че на 11 август 2021 година Министерски съвет взема решение да не взе участие в съглашение за авансово закупуване и доставка на ваксини от Novavax. При взимане на решението са били взети предвит няколко съображения – имало е задоволително обезпечени количества на имунизациите против Коронавирус, доста надвишаващи искащите да се имунизират, обезпечени са били обилни количества от имунизацията на Pfizer за 2022-2023 година. Взела се е поради и опцията страната ни да получи спомагателни количества от имунизацията на Moderna. Имало е и авансово единодушие за присъединяване в предстоящ контракт на Европейска комисия с Valneva, както и възност за заявяване на дози от имунизацията на Sanofi Pasteur. Отчетено е, че са декларирани задоволително ваксини от 4 типа, изясни Сербезова.

„ Към сегашния миг се изследват благоприятни условия за обезпечаване и на имунизацията на Novavax. Проведен е диалог с представителя Швеция в управителния ръб за ваксини против Коронавирус към Европейска комисия. От шведска страна е изразена подготвеност за полемика за подписване на съглашение, с цел да се обезпечат ваксини за България за първото тримесечие на 2022 г.”, съобщи Сербезова

Това може да стане посредством закупуване от друга страна или посредством подаяние, сподели министърът.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР