В момента сме състояние на вето за членството на Скопие

...
В момента сме състояние на вето за членството на Скопие
Коментари Харесай

Радев от Брюксел: В състояние сме на вето за членството на Скопие в ЕС

В момента сме положение на несъгласие за участието на Скопие в Европейския съюз, защото българите в западната ни съседка към момента не са вписани в Конституцията ѝ. Това съобщи президентът Румен Радев на брифинг пред публицисти преди изключителното съвещание на Европейския съвет в Брюксел, съобщи кореспондент на " Фокус "

Държавният глава разкритикува неналичието на опълчване от страна на управляващите в РСМ против закононарушенията от ненавист. 

Днес ще слага изключително казуса с повишената експанзия и ескалиращата антибългарска акция в РСМ, която води до закононарушения от ненавист. Очаквам безапелационна институционална реакция от управляващите в западната ни съседка и незабавни дейности за откриване на причинителите. За страдание все още не виждам нужната политическа воля ", сподели още Радев.

Той прикани сътрудниците си за повече взаимност и ангажираност по тематиката за правата на македонските българи. И изиска Европейски Съюз да наложи мониторинг и гаранции за спазването им.

" Миграцията е проблем, който провокира освен сигурността, само че и демократичните устои на Европейски Съюз. Инвестирахме доста в инфраструктура по границата и в обезпечаването на жива мощ, само че нашите запаси са незадоволителни ", сподели президентът.

По думите му страната ни води дейна дипломатическа активност на всички равнища, с цел да обезпечи европейско финансиране за защита на границата ни с Турция.

" Опазването на външната граница не е единствено наш ангажимент, а на всички страни ", акцентира Радев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР