В момента се работи активно по проблема за ограничаване свръхправомощията

...
В момента се работи активно по проблема за ограничаване свръхправомощията
Коментари Харесай

Диана Ковачева: Работим активно за ограничаването на свръхправомощията на банките

" В момента се работи интензивно по казуса за ограничение свръхправомощията на банките. Въпросът към този момент се преглежда в Народното събрание, като се плануват промени в Гражданско процесуалния кодекс. По тази тематика Европейска комисия е разкрила наказателна процедура против страната ни. Идеята е да се лимитират свръхправомощията на банките, които сега употребяват бърза процедура за санкциониране на кредитополучатели, които не погасяват вноските си, без да се чуе позицията на жителите. " Това сподели при визитата си във Варна новият омбудсман Диана Ковачева. По думите й през идната година още веднъж ще се работи интензивно за приемане на закона за персоналния банкрут.

При визитата си в морската столица Диана Ковачева подписа съглашение за партньорство с Икономическия университет в града. Целта е студентите да познават по-добре правата си, да работят с правната материя по тези въпроси, както и да имат опция да карат стажове в администрацията на омбудсмана.

От статистистиката на службата за предходната година излиза наяве, че хората се оплакват най-много против монополни институции като ВиК, енергоснабдителните сдружения и " Топлофикация ". В рамките на една година са импортирани 9 912 тъжби. Повече от 1000 са за нарушени обществени права, 903 касаят правото на благосъстоятелност. Жалбите против разнообразни администрации са 665. По думите на омбудсмана хората се оплакват най-много от спор на ползи при служителите, непрозрачно разходване на обществени средства и липса на отговори от локални администрации. Заради интензивността на институцията през последната година и половина са изплатени към 11 милиона лв. на служащи, неполучавали хонорари с месеци, изясни Ковачева. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР