В момента около 1% нелегални прасета държат пистолета, зареден с

...
В момента около 1% нелегални прасета държат пистолета, зареден с
Коментари Харесай

Свиневъди: Домашните прасета, които са нерегистрирани, застрашават останалите

„ В момента към 1% незаконни свине държат револвера, зареден с патрон в цевта, против 99% от регистрирани свине в България “. Това сподели Венцислав Славов, управител на компания производител на угоени свине, съобщи кореспондент на БГНЕС.
Той сподели, че не може цялостен бранш да бъде заплашен от към 20 000 свине, които се отглеждат в така наречен „ заден двор “.
„ В момента свинете майки в главните стада са към 60 000 броя, тяхната стойност е над 32 млн. лева Поддържаме и чистопородни прасета и нерези, които са на стойност към 10 млн. лева Моментната наличност в свинекомплексите е 900 000 прасета или това са 140 млн. лв.. 1.5 млн. свине се създават годишно у нас, които по пазарни цени към днешната генерират оборот от 400 млн. лева без Данък добавена стойност ", уточни той и добави, че приходите от активността им е над 100 млн. лв. от Данък добавена стойност, корпоративен налог, пенсионно обезпечаване и здравно обезпечаване годишно.
Заради опасността доктор Румен Караманов изиска в разрешаването на казуса да се намеси незабавно страната, полици и военни, и да бъде оповестено военно състояние във връзка с Африканската чума по прасетата.
„ Това е належащо, с цел да се спре безконтролното придвижване на животни в страната и разпространение на болестта. Подобен проблем беше открит на 3 юли в с. Жернов, Плевенско. Само пет дни по-късно по едно и също време бяха доказани нови шест огнища вид „ заден двор “ в област Плевен. А два дни по-късно болестта беше доказано в Бургас и Велико Търново. От две огнища са доказани още две нови огнища в Ценово и община Две могили. Всичко това е в резултата само че безконтролното напредване на заболели животни от едно място на друго, за избавяне от евтаназия “, разясни доктор Караманов и акцентира, че няма лекарства и ваксини против африканската чума.
Той посочи, че понятието „ заден двор “ не съществува в другите европейски страни, като се изключи България и Румъния. Според него казусът би трябвало да се реши без да се политизира, и да се съблюдават законите.
Попитан дали би трябвало да бъде неразрешено развъждането на свине в „ заден двор “, доктор Караманов изясни, че не, само че животните би трябвало да бъдат регистрирани и да не се отглеждат с комерсиална цел. Той напомни, че Наредбата разрешава да се отглеждат до 5 свине за персонални потребности, и не разрешава в тях да се гледат свине-майки.
„ Трябва да е обяснен произходът на прасетата, маркирани ли са, здрави ли са или не. Те би трябвало да бъдат настанени за развъждане тук-там, които да са регистрирани като животновъден обект и да са регистрирани. Движението на тези животни би трябвало да бъде регламентирано и да става със знанието на районните структури на БАБХ “, съобщи той.
Другият проблем е обвързван с храненето на прасетата с боклуци. Според него това е нелегално, само че още веднъж става дума за неспособност БАБХ да прави ефикасен надзор.
Според свиневъдите страната би трябвало да отпусне спомагателни 20 млн. лева на организацията, с цел да може да си прави работата както би трябвало.
Д-р Полина Хаджистоева, ръководител на Асоциацията на свиневъдите в България сигнализира, че обстановката се утежнява.
„ Дивото положение на вируса, което беше до момента единствено при дивите свине, стигна до дворовете на хората. В свинефермите биосигурността е на друго равнище. При нас нещата са сигурни, че по общоприетия метод няма по какъв начин да влезе вируса с изключение на посредством фуражи и зърна “, изясни тя и добави, че отглежданите свине нямат контакт с диви свине.
Свиневъдите желаеха още оградата по сухопътната ни граница с Румъния да бъде укрепена и фактически да не позволява прекосяването на болните свине от съседката ни у нас, както и криминализиране на развъждане на нерегистрирани свине в нерегистриран обект.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР