В момента не се намираме в извънредна ситуация по отношение

...
В момента не се намираме в извънредна ситуация по отношение
Коментари Харесай

РЗИ: Няма извънредна ситуация с варицелата и скарлатината

В момента не се намираме в изключителна обстановка във връзка с разпространяването на варицела и скарлатина, оповестиха от РЗИ.

Проверка на БНР от уеб страницата на РЗИ обаче демонстрира, че в една и съща седмица през 2019 и 2020 година разпространяването на скарлатина е било 25 и 19 случая. За същата седмица през 2023 година те са били 151.

Има увеличена заболеваемост, само че нещата са под надзор, съобщи общопрактикуващият доктор доктор Станислава Крайселска.

Д-р Крайселска показа, че огромна част от подадените сигнали за скарлатина са подправени, като добави, че:

" Много постоянно родителят самоцелно си пуска пълнозвучен секрет на детето, без изявена клиника. Изолира се стрептококус пиогенес, който също е причинителят и на скарлатината, само че и на други болести, а може да имаме и крепко носителство. Сестрата в учебното заведение споделя " Бързо да пишат уведомление за скарлатина ". Това не е скарлатина ".

За да се диагностицира скарлатина, има избрани клинични критерии, акцентира тя и ги изброи. По думите й няма скарлатина без ангина, само че може да има единствено ангина, без скарлатина.

Изолирането под карантината при скарлатина или варицела е отговорност на родителите, безапелационна бе доктор Крайселска.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР