В момента наблюдаваме относително успокояване, което отчасти е свързано вероятно

...
В момента наблюдаваме относително успокояване, което отчасти е свързано вероятно
Коментари Харесай

Д-р Аспарух Илиев: Комбинирането на векторна и РНК ваксина дава изключително силен имунен отговор

В момента следим релативно усмиряване, което частично е обвързвано евентуално със стоплянето на времето. Все още обаче би трябвало да сме нащрек, най-малко в околните месеци. Може би ще си отдъхнем, само че в случай че не се имунизираме, есента още веднъж ще имаме проблеми. Това изясни пред доктор Аспарух Илиев, началник на лаборатория по инфекции на мозъка в Берн.

Ако сравним данните сред доста мекия локдаун в България и доста по-строгия локдаун в Германия, ще забележим, че двойно по-малко хора са боледували в Германия, смъртността е доста по-ниска. Всички изследвания демонстрират, че локдауните работят, съобщи още доктор Илиев.

Преди да сме ваксинирали огромна част от популацията носенето на маски е най-разумният ход, безапелационен е той.

В момента Индия е една от точките които приковава вниманието с паника, друго непрекъснато огнище е Бразилия и Африка, в която има доста дребна информация какво се случва, заради недобре разгърнати обществени услуги в здравния бранш, изясни доктор Илиев.

Всички разновидности на ковид към този момент са открити в незначителен брой в Европа, въпрос на време е те да се разпространят, счита ученият.

По думите му, проучванията демонстрират много положителни резултати с съвсем всички ваксини във връзка с новите разновидности.

В Индия се имунизират с " Астра Зенека " и с нейния индийски еквивалент, като резултатите демонстрират, че хората боледуват по леко, безапелационен е доктор Илиев.

Същите са изследванията и за имунизацията на " Пфайзер " - " Байонтех ", добави той.

Най-вероятно, множеството ваксини ще могат да угнетен вариантите, защото провокират един извънредно мощен имунен отговор. Поне 12 месеца е издръжливостта на имунизациите, счита доктор Илиев.

При композиция на векторна с РНК ваксина се дава един извънредно мощен имунен отговор, тъй че комбинирането им може да се окаже много добра концепция, разяснява още той. Според други изявления, малко по-силни са отрицателните странични резултати при композиция на два типа ваксини.

Достигаме до обстановка, в която всеки ще се имунизира, това е най-важният детайл, разяснява още доктор Илиев.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР