В момента наблюдаваме относително успокояване, което отчасти е свързано вероятно

В момента наблюдаваме относително успокояване, което отчасти е свързано вероятно ...

Д-р Аспарух Илиев: Комбинирането на векторна и РНК ваксина дава изключително силен имунен отговор


В момента наблюдаваме относително успокояване, което отчасти е свързано вероятно със затоплянето на времето. Все още обаче трябва да сме нащрек, поне в близките месеци. Може би ще си отдъхнем, но ако не се ваксинираме, есента отново ще имаме проблеми. Това обясни пред д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория по инфекции на мозъка в Берн.

Ако съпоставим данните между много мекия локдаун в България и значително по-строгия локдаун в Германия, ще видим, че двойно по-малко хора са боледували в Германия, смъртността е много по-ниска. Всички проучвания показват, че локдауните работят, заяви още д-р Илиев.

Преди да сме ваксинирали голяма част от населението носенето на маски е най-разумният ход, категоричен е той.

В момента Индия е една от точките които приковава вниманието с тревога, друго постоянно огнище е Бразилия и Африка, в която има много малка информация какво се случва, поради недобре разгърнати публични услуги в здравния сектор, обясни д-р Илиев.

Всички мутации на коронавируса вече са открити в неголям брой в Европа, въпрос на време е те да се разпространят, смята ученият.

По думите му, изследванията показват доста добри резултати с почти всички ваксини по отношение на новите варианти.

В Индия се ваксинират с "Астра Зенека" и с нейния индийски еквивалент, като резултатите показват, че хората боледуват по леко, категоричен е д-р Илиев.

Същите са проучванията и за ваксината на "Пфайзер" - "Байонтех", допълни той.

Най-вероятно, повечето ваксини ще могат да подтиснат щамовете, тъй като предизвикват един изключително силен имунен отговор. Поне 12 месеца е издръжливостта на ваксините, смята д-р Илиев.

При комбинация на векторна с РНК ваксина се дава един изключително силен имунен отговор, така че комбинирането им може да се окаже доста добра идея, коментира още той. Според други публикации, малко по-силни са негативните странични ефекти при комбинация на два вида ваксини.

Достигаме до ситуация, в която всеки ще се ваксинира, това е най-важният елемент, коментира още д-р Илиев.

Източник: trud.bg