В момента космическата сонда , изстреляна от Земята през септември

...
В момента космическата сонда , изстреляна от Земята през септември
Коментари Харесай

NASA ремонтира успешно „Вояджър 1“ от приблизително 23,5 млрд. км разстояние

В момента галактическата сонда, изстреляна от Земята през септември 1977 г, се намира на към 23,5 милиарда км от нас – разстояние, което се усилва непрекъснато. Въпреки тази поразителна отдалеченост учените от NASA съумяха да ремонтират апарата и да възстановят естествените му функционалности.

От  подсистемата за надзор на позицията (или AACS - Attitude and Articulation Control Subsystem) на сондата подава неверни данни, които не пасват с придвижванията и ориентацията ѝ. Това значи, че „ Вояджър 1 “ е „ комплициран “ и не регистрира вярно своето местонахождение в галактическото пространство (именно с помощта на AACS антената на апарата постоянно е ориентирана към Земята).

Въпреки че останалите детайли на сондата действат обикновено, информацията, която изпраща до Земята по отношение на своето положение и действия, са лишени от смисъл. Сега учените съумяха да отстранят този проблем чрез смяна в метода, по който „ Вояджър 1 “ изпраща данните си до нас.

„ Радостни сме, че телеметрията още веднъж работи “, споделя Сюзан Дод, началник на плановете за „ Вояджър 1 “ и „ Вояджър 2 “ към Лабораторията за реактивно придвижване.

Учените съумяват да открият, че галактическият уред почнал да предава данни през своя бордови компютър, който не работи от години. Екипът на NASA подава команда към „ Вояджър 1 “ да спре да прави това и да се върне към верния компютър по време на общуването си с нас.

Защо „ Вояджър 1 “ е решил да се върне към остарелия бордови компютър и по какъв начин изобщо е изпращал данни до нас? Все още не знаем. Най-вероятното пояснение е, че в някоя от електронните системи на апарата е била генерирана неправилна команда.

Това от своя страна означа, че съществува различен проблем, за който към момента не знаем. В противоположен случай смяната в метода на връзка нямаше да настъпи. Въпреки това екипът е уверен, че дълготрайното здраве на „ Вояджър 1 “ не е застрашено.

Вояджър 1 “ и „ Вояджър 2 “ (изстреляна месец по-рано от своя близнак) пътуват из галактическото пространство към този момент 45 години. В момента те се намират отвън точката, известна като хелиопауза – т.е. към този момент не усещат наличието на слънчевите ветрове и се намират публично в междузвездното пространство.

През този интервал „ Вояджър 1 “ е заставен да изключи някои от системите си и да се лиши от част от своите функционалности. Впрочем „ Вояджър 2 “ също не е лишен от проблеми. Въпреки това и през днешния ден двата галактически апарата не престават да изпращат данни до Земята. Разбира се, с цел да стигнат до нас, са нужни към 2 дни.

Можете да следите статуса на задачата на сайта .

Източник:
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР