В момент, когато все повече европейски страни ограничават движението на

...
В момент, когато все повече европейски страни ограничават движението на
Коментари Харесай

В момент, когато Европа се изолира, Швеция се бори с коронавируса по свой начин

В миг, когато от ден на ден европейски страни лимитират придвижването на популацията, с цел да попречат на разпространяването на новия ковид, Швеция избра различен, по-гъвкав път, без да затваря началните учебни заведения, заведенията за хранене и питейните заведения.

Този забележим контрастност докара до публичен спор: дали Швеция прави задоволително за отбрана на популацията си.

" Не можем да си позволим да повторим в Швеция човешкото страдалчество, което видяхме в Ухан и Бергамо. Това би било риск, нарушаващ най-фундаменталния принцип на обществото: че всеки човек е скъп ", написа основният редактор на водещия ежедневник " Дагенс нюхетер ", призовавайки за по-строги ограничения или за общо следене на популацията.

По-късно същия ден министър председателят социалдемократ Стефан Льовен се обърна към популацията по малкия екран (нещо, което се случва рядко), прикани всички " да поемат своята част от отговорността " и да последват рекомендациите на държавното управление: да работят отдалечено и да съблюдават отдалеченост в обществените контакти.

Освен това управляващите предлагат на всички " изложени на риск " да останат по домовете си. Забранени са събиранията на повече от 500 души (в Германия максимумът е двама), гимназиите и университетите са затворени.

Вчера държавното управление прикани заведенията за хранене и питейните заведения да обслужват единствено клиентите на масите, с цел да се избегнат опашки и да се подсигурява належащо минимално разстояние сред всички клиенти. Но за мнозина животът продължава естествения си ход.

В събота вечерта питейните заведения и заведенията за хранене в шведската столица бяха цялостни, както и публичният превоз в пиковите часове.

Въпреки това, както и при множеството европейски сътрудници на Швеция, границите на страната към този момент са затворени за пътувания, които не се считат за " жизненоважни ".

Освен това шведският парламент форсира приемането на проектозакон, допускащ затваряне на началните учебни заведения и детските градини, в случай че се наложи.

Здравните управляващи са на първа линия

Защо се възприема подобен метод към разпространяването на вируса, питат се шведските медии.

Правителството дава отговор, че следва рекомендациите на Агенцията за публично опазване на здравето и декларира, че е готово за деяние. Здравните управляващи споделят, че не са поискали още затварянето на учебните заведения, тъй като вкъщи би трябвало да стоят възрастните, а не децата.

" Щом Агенцията за публично опазване на здравето изиска от държавното управление да вземе решение, ще го създадем доста бързо ", съобщи в средата на март шведският министър на опазването на здравето Лена Халенгрен.

Но не всички имат такова доверие на здравните управляващи, като държавното управление. Няколко специалисти и обществени персони упрекнаха организацията, че слага в заплаха живота на хората.

Дали този курс да продължи?

Швеция частично оправда позицията си, акцентирайки Англия, която следваше аналогична тактика, преди " Даунинг стрийт " да затегне режима.

Натискът върху шведското държавно управление и Агенцията за публично опазване на здравето нараства, само че управляващите се придържат към досегашната си позиция и отхвърлят всички фрапантни ограничения, които съгласно тях не са толкоз ефикасни, че да оправдаят отражението си върху обществото.

В понеделник Йохан Гизеке, някогашен епидемиолог на Шведския народен институт за надзор на заразните болести, а в този момент консултант в Световната здравна организация (СЗО), даже подкани шведите да излязат и да се насладят на пролетното слънце. " Вземете другар и се разходете, спазвайки отдалеченост от един метър. Не се бутайте в съседа си. Донесете си термос и седнете на скамейка. Да стоите седнали у дома е също толкоз зле за здравето ", съобщи той по публичната Шведска телевизия.

Остава да забележим дали Швеция ще се придържа към тази тактика. Противно на упованията, страната към момента не е провокирала гнева на северните си съседки, които ползват по-строги ограничения за преодоляване на пандемията.

До през вчерашния ден в скандинавското кралство с към 10 милиона поданици е имало 2272 случая на новия ковид,а 36 души са умряли в резултат на заболяването по данни на здравните управляващи. В Норвегия и Дания - всяка от които е с население към два пъти по-малко от популацията на Швеция - управляващите са записали надлежно 2566 и 1703 случая. Финландия, с към 5.5 милиона поданици, заяви в понеделник за 792 случая.

Реалният брой на инфектираните обаче сигурно е по-висок, тъй като проби се правят единствено върху избрана част от популацията. /БТА

Коронавирусът е най-голямата тематика за България и света, само че в случай че желаете да следите елементарно какво друго си коства да знаете, четете новата графа " Новини без ковид ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1042)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР