В момент, когато европейските социалисти се разколебани заради корупционния скандал

...
В момент, когато европейските социалисти се разколебани заради корупционния скандал
Коментари Харесай

Политико: Европейските консерватори искат съюз с Джорджия Мелони

В миг, когато европейските социалисти се разколебани поради корупционния скандал " Катаргейт ", главните консерватори на континента възнамеряват да обединят напъните си с извънредно десни политици, които се надяват да им оказват помощ да запазят властта в Брюксел през идващите години.

Никой не е в центъра на техните проекти повече от италианския министър-председател Джорджия Мелони.

Въпреки че 46-годишната Мелони стресна главните политици поради твърдата си позиция във връзка с миграцията, мненията, в които възхвалява фашизма, когато е била по-млада, и връзките си с твърди десни фигури, водещите консервативни политици в Европейски Съюз бързо преодоляват терзанията си. Те гледат напред към 2024 година, когато блокът ще избере нов Европейски парламент и ще пренареди висшите си редици.

През последните месеци водещи консерватори, измежду които ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, шефът на Европейската национална партия (ЕНП) Манфред Вебер и ръководителят на Европейския парламент Роберта Мецола, прекараха часове наред в срещи на четири очи с италианския министър председател, огромна част от които в Рим.

Според европейските консерватори и хора от обкръжението на Мелони концепцията е тя да се включи в десен алианс, който да има задоволително въздействие в Парламента и Европейския съвет, с цел да въздейства при номинирането на висши длъжности в Европейски Съюз. Така отчасти ще се компенсира загубата на немския канцлер Ангела Меркел от консервативния лагер.

Ако съумеят, ги чака огромна премия: След изборите ще бъдат отворени множеството от висшите длъжности в основните институции на Европейски Съюз - от ръководителя на Комисията до ръководителя на Европейския съвет, от управлението на Европейския парламент до ръководителя на дипломатическото звено на Европейски Съюз.

Въпреки загубата на Меркел, най-влиятелният член на ЕНП, партията към момента управлява Комисията и Парламента, където е най-голямата мощ. Тя споделя властта със социалистите, само че също по този начин и с демократичната група " Renew Europe " и Зелените.

Мелони е ръководител на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР). Основана през 2009 година, тя е по-дясна от по-голямата група на ЕНП и включва партии като извънредно десните Шведски демократи, испанската „ Вокс “ и „ Италиански Братя “ на Мелони, всички те са твърдо срещу миграцията.

Докато ЕНП претърпя огромни загуби, в това число във Франция и Германия, ЕКР се разраства. За по-установената партия приемането на новака е опция да си възвърне част от властта, която към този момент е изчерпана. Но това е и риск, в случай че съюзът даде опция на мощни, радикални гласове, които да заглушат центристкото управление.

Но към този момент висшите фигури в ЕНП не наподобяват обезпокоени.

" Със сигурност може да има съюз, може би уголемен с либералите ", съобщи италианският заместител министър-председател Антонио Таяни по-рано този месец.

За това спомага и фактът, че съюзът сред ЕКР и ЕНП към този момент е реалност в Италия и ненапълно в Швеция. Мелони споделя държавното управление си с " Форца Италия ", както и с " Лига " на Матео Салвини, до момента в който консервативният шведски министър председател Улф Кристерсон ръководи с поддръжката на " Шведските демократи ". И в Чешката република обвързваният с ЕКР министър-председател Петр Фиала ръководи с поддръжката на две партии от ЕНП.

За полските консерватори в ЕНП да вземем за пример обединяването на силите с ЕКР би било " самоубийство ", защото би означавало да се съюзят с враговете си - твърдодясната антиевропейска партия " Право и правдивост " преди изборите през есента. " Искаме по-силна Европа ", съобщи Андреж Халицки, началник на полската делегация в ЕНП. " Те [Право и справедливост] желаят по-слаба Европа. Няма мост. "

Германските християндемократи също са внимателни във връзка с обвързването.

Някои критици се притесняват, че съюзът сред ЕНП и ЕКР може да проправи пътя на евроскептично настроени политици да завоюват висши постове в европейските институции.

Затова и консерваторите приказват деликатно за евентуален съюз. Те споделят, че не желаят да превличат Мелони от ЕКР. Не желаят и формален съюз, до момента в който " Право и правдивост " е в картинката. Вместо това, съгласно почитан чиновник на ЕНП, който е помолил да не бъде назоваван, " въпросът е дали би трябвало да приказваме с нея [Мелони] ".

В подобен случай това съдействие сред ЕНП и ЕКР би могло да промени съотношението на силите както в Европейския парламент, по този начин и в Европейския съвет, където се срещат водачите.

Преди да продължат с Мелони обаче, консерваторите имат желание да се уверят, че тя е съгласна с тях във връзка с продължаващата поддръжка на Европейски Съюз за войната в Украйна и по значимия въпрос за миграцията.

По първия въпрос представителите на ЕНП са успокоени от обстоятелството, че Мелони е назначила някогашния дипломат на НАТО Франческо Тало за собствен дипломатически консултант.

По втория въпрос, обвързван с миграцията, уравнението е по-сложно. Европейски Съюз се готви за нови талази от мигранти през идващите месеци на фона на противоречивите проекти за промяна на разпоредбите за даване на леговище.

Ако Мелони се раздели с водачите на ЕНП във връзка с миграцията, да вземем за пример като сътвори нова рецесия поради идващите мигранти, това може да провали добре квалифицираните им проекти за съюз.

Оттук и интензивните старания на консервативните водачи да прекарат известно време с нея преди срещата на Съвета на Европейски Съюз в Брюксел на 9-10 февруари.

Краят на Европейски Съюз, какъвто го познаваме?

Големият въпрос, който остава, е дали поддръжката на фигури от ЕКР като Мелони ще бъде задоволителна, с цел да се консолидира властта на десницата в Брюксел - или тя ще би трябвало да се огледа по-далеч. В Парламента, даже и с партията на Мелони, събрана зад нея, ЕНП към момента няма да има болшинство, съгласно настоящите прогнози на „ Политико “.

Десният блок ще се нуждае от по-широка поддръжка - да вземем за пример от центристката партия " Renew " на Макрон. " Правителството му е главно дясноцентристко, не бих изключил, че Макрон ще постави шапката си на възможен избор на Мецола " за началник на Комисията с поддръжката на ЕКР, сподели чиновник на Европейски Съюз.

Управлението на подобен необятен алианс може да се окаже предизвикателство. Отношенията сред държавното управление на Мелони и Франция започнаха тъмно поради спор за транспортен съд с мигранти, на който Мелони отхвърли да разреши да дебаркира в Италия. Все отново има признаци на оживление след телефонния диалог сред Макрон и Мелони предходната седмица.

За Мелони също може да има позитивна страна от това да стане съдружник на ЕНП. С рекорден държавен дълг Италия се нуждае от поддръжката на Европейски Съюз, която би могло да предложи едно обвързване. Да бъде мощна в Рим и слаба в Брюксел " може да бъде смъртоносно " за нея, сподели Дамилано, италиански политически анализатор. /БГНЕС

-------

Николас Винокур и Якопо Баригаци за „ Политико “
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР