„В мое лице българският бизнес има пълно разбиране. Със сигурност

...
„В мое лице българският бизнес има пълно разбиране. Със сигурност
Коментари Харесай

Захариева: Сред основните задачи на българската дипломация е да подпомага бизнеса

„ В мое лице българският бизнес има цялостно схващане. Със сигурност има какво да се усъвършенства в работата на администрацията и съм уверена, че противоположната връзка с вас е доста значима, с цел да забележим къде бъркаме и какво би трябвало да подобрим. Сред главните задания на българската дипломация е да подкрепя родния бизнес “.

Това съобщи вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева на полемика на тематика -„ Равносметка на Председателството на България и по какъв начин виждаме бъдещето на Европейски Съюз - обществена и икономическа сигурност “, проведена взаимно с Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), предадоха от пресцентъра на Външното министерство.

Във форума се включиха над 40 представители на браншови организации и компании от разнообразни браншове. Изпълнителният ръководител на Българската стопанска камера (БСК) и ротационен ръководител на АОБР Радосвет Радев, който откри полемиката, благодари на министър Захариева за присъединяване й в този спор.



„ Сега, след края на Българското председателство би трябвало да използваме направените заключения и разбори, както и насъбрания опит, с цел да получим ясна вероятност какво още да създадем и да допринесем за бъдещето на България във всички сфери “, съобщи Захариева пред аудиторията. Първият ни посланик акцентира, че най-големият позитивен резултат от Председателството е, че е България е съумяла да покаже едно извънредно високо равнище на упоритост и благоприятни условия, каквито не е демонстрирала за 11-те години участие в Европейски Съюз. „ Трябва да използваме по най-хубавия метод тази упоритост, насъбрания потенциал през последните шест месеца в администрацията, бизнеса, обществените сътрудници и имиджа, който изградихме, с цел да продължим позитивния тренд за България “, означи още Екатерина Захариева.

Представителите на българските работодатели бяха единни в позитивната си оценка за завършилото Председателство, изключително за постиганото във връзка с Западните Балкани, с което България е рестартирала един развой, почнал преди доста години. Изпълнителният шеф на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Евгений Иванов акцентира основното значение на Софийската среща на върха и Декларацията от форума, като посочи, че с общи старания „ Процесът от София “ би трябвало да се трансформира в разбиране.



Външният министър акцентира, че несъмнено Председателството ще бъде запомнено с това, че е съумяло да сложи тематиката за европейската вероятност на страните от Западните Балкани извънредно високо в дневния ред на Европейски Съюз. По думите на Захариева България стои доста добре в прилежащия ни район и е значимо администрацията да работи дружно с бизнеса, с цел да бъде оползотворен съществуващият капацитет в региона на вложенията и привличането на човешки запас от страните от Западните Балкани.

Вицепремиерът сложи специфичен акцент и върху нуждата от рестартиране на връзките в икономическата сфера и възобновяване на позициите на българския бизнес в районите на Африка, Близкия изток и Азия. Като добра стъпка в тази посока тя уточни организирането на взаимни бизнес конгреси както на равнище Европейски Съюз и страни от тези райони, по този начин и двустранни формати. „ С моя сътрудник от Мароко, с който се срещнах предходната седмица, се разбрахме, че при идната аудиенция на българския министър председател в делегацията ще бъдат включени и представители на българския бизнес “, показа Екатерина Захариева.

Пред бизнеса външният ни министър показа постигнатото досега във връзка с участието на страната ни в Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР), Шенген и ERMII. „ Интересът на България е да бъде в най-интегрираното ядро на Европейски Съюз “, сподели Захариева и благодари на работодателските организации за поддръжката и дейната им роля в този развой.



„ Бизнесът беше един от тези, които ни насочиха към участието в Организацията за икономическо сътрудничество и раз и определихте това като приоритет “, съобщи първият ни посланик и означи, че през последната година се работи извънредно интензивно за приемане на покана за започване на договаряния за присъединение към Организацията. Изграден е ефикасен координационен механизъм за работа с Организацията за икономическо сътрудничество и раз, утвърден е проект за деяние за 2018 година и е избран съответният бюджет за това, изясни външният министър.

В изявлението си ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев акцентира, че целите на българската външна политика би трябвало да произтичат от дълготрайния народен стопански интерес. Във връзка с казуса за дефицита на човешки запас за някои области на българския бизнес той сложи пред вицепремиера Захариева и въпроса за двустранните спогодби за контролиране на трудовата миграция.



Първият ни посланик осведоми, че се работи интензивно по тази тематика. Предстои обявяване на двустранното съглашение с Молдова, с цел да влезе то в действие. Очаква се скоро да бъде финализирано и съглашението с Армения. От българска страна на Украйна е изпратен план на съглашение, по което се чака отговор.

Пред участниците министър Захариева акцентира, че се работи и за улеснение на административните процедури, свързани с издаването на дълготрайни визи за работа на сезонни служащи от други страни. Към момента е в ход съгласувателна процедура по отношение на промени в съответната разпоредба, които са свързани с намаляването на периодите за издаване на виза от 35 работни на 15 календарни дни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР