В много училища новата учебна година ще започне с неприключили

...
В много училища новата учебна година ще започне с неприключили
Коментари Харесай

Учениците от училище „Димитър Благоев“ в Благоевград ще учат в пет други заведения



В доста учебни заведения новата образователна година ще стартира с неприключили поправки. Това наложи да се търсят здания, в които да се пренасочат възпитаници, учители, личен състав. А в едно благоевградско учебно заведение, намиращо се в центъра на града, децата  са  разпръснати на пет места. 
Във Второ главно учебно заведение „ Димитър Благоев “ в Благоевград ремонтът още не е почнал. Три години учители и родители чакат замяна на покрива, който тече и към този момент е рисков за  третия етаж,  а по стените при всеки дъжд избиват големи петна. Под опасност е и към този момент оборудваният със скъпа инсталация СТЕМ център, в който  децата ще  вършат лабораторни проучвания и ще  цифровизират концепциите си  в 3D  модели. 

Нещата се раздвижват едвам при започване на август, когато новоизбрания кмет се препъва в сериозния проблем.  Родители и възпитаници, а и множеството учители упорстват за присъствено образование. Сградата обаче е рискова. Решено е да се откри място, в което децата  да учат, до момента в който тече ремонтът. Всичко е проведено за по-малко от месец.

" Беше много мъчно. В началото смятахме, че е удачно прогимназиален стадий да учат в електронна среда, защото имаме задоволително опит в тази тенденция. Ние сме новаторско учебно заведение, учениците напълно свободно работят в просветителни платформи, само че откакто се допитахме до родителите, направих съвещание на Обществения съвет взехме решение, че това не е сполучлив вид. Затова впрегнахме целия запас да създадем, тъй че децата да учат присъствено “, сподели за БНР шефът на Второ главно учебно заведение „ Димитър Благоев “ Милена Ковачева.

 Училище „ Димитър Благоев “ в Благоевград Снимка: Кети Тренчева

Кметът на Благоевград Илко Стоянов съобщи, че учебното заведение е под риск.

„ Покривът, без значение от нашето предпочитание още при първия дъжд, можеше да поддаде и отново да се стигне до затваряне на учебното заведение и до спешен ремонт. По-добре този риск да го сложим под надзор. Заедно с госпожа Ковачева предприехме дейности, с цел да осигурим за всички възпитаници присъствено образование . Това беше идващото предизвикателство - успяхме да се оправим “.

И по този начин се стига до схемата учениците да отидат на пет разнообразни места- рогимназиалните класове в базата на Колежа по туризъм, четвъртите класове  в централната постройка на Американския университет, третите - в Центъра за личностно и креативно развиване,  учениците от  втори клас ще пътуват с рейсове до Девето учебно заведение, а близката Национална филантропична гимназия приютява първокласниците. 

Първият образователен ден обаче ще бъде в обичаното учебно заведение, споделя Милена Ковачева, наблюдавайки подготовката за  празника.
Повече можете да чуете в звукови файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР