В много райони на Мраморно море морската повърхност е покрита

...
В много райони на Мраморно море морската повърхност е покрита
Коментари Харесай

Турско издание: Мраморно море е ужасяващо по-зле, отколкото изглежда

В доста региони на Мраморно море морската повърхнина е покрита със слуз. Гмуркачите, потапящи се в морето, с цел да снимат обстановката под водата, не могат да скрият зашеметяването си от картината, която виждат. Mehtap Akbaş Çiftçi, член на Съвета по околна среда на турската федерация за подводен спорт и подводен фотограф, която се е гмуркала в Турция и в доста елементи на света, разказва гледката на дъното на морето по следния метод: „ Изглежда като филм на ужасите. Никъде по света не сме се сблъсквали с такава екологична злополука. " Çiftçi (Чифтчи) описа пред нашия вестник за резултатите от тинята под водата.

Ужасяваща панорама

Чифтчи отбелязва, че слузта не е проблем на последната седмица или 15 дни, първите признаци се появили преди месец и половина. „ Слузта стартира да се появява понякога в разнообразни елементи на Мраморно море “ - продължава тя. - Веднага откакто научихме за високата централизация на слуз върху повърхността на водата в залива Гемлик (Gemlik), ние, дружно с ръководителя на Съвета по околна среда на турската федерация за подводен спорт Тахсин Джейлан, и нашият екип отидохме в този район. Имаше най-плътната слуз, която в миналото бях виждала. ”

„ Когато погледнете повърхността на водата, тя към този момент става доста неприятна, само че повярвайте ми, под водата е още по-тъжно, в сравнение с горе. Плаката, която виждате на повърхността, изцяло отива под водата и унищожава живота там. Зелените водорасли са най-устойчивият морски живот на замърсяване. Но даже и те са изцяло покрити със слуз. Морското дъно е мъртво. Рибата или е умряла изцяло, или е заседнала в слузта в коматозно положение. Ето такава странна, ужасяваща панорама. "

Поглеждайки през очилата, вие потръпвате от болежка

Самата Чифтчи е от Гемлик, за нея е още по-болезнено да види настоящето положение на водите, в които се е научила да плува, които в миналото по нищо не са отстъпвали по хубост на Егейско море. „ Гледайки през очилата, вие потръпвате от болежка “ - споделя опитният водолаз.
 Турска подводница се размина с съветски боен транспортен съд в Мраморно море Турска подводница се размина с съветски боен транспортен съд в Мраморно море
Турска подводница е съпроводила огромен товарен боен транспортен съд на Русия при прекосяването му през пролива Дарданелите от Егейско в Мраморно...

Чифтчи също се гмурка в Яддебостан (Jaddebostan), едно от местата, където е съсредоточена най-вече слуз в града, и разказва картината по следния метод: „ Дъното на морето е изцяло покрито със слуз като килим. Успяхме да се потопим на 10 метра. Когато протегнах ръка, не усетих дъното. Чувстваш се като в град-призрак. Ние не се гмуркаме в другарската среда. В Яддебостан не можах да видя колегата си на половин ръка разстояние. "

Провокирана от COVID-19?

Чифтчи означи, че риболовците следят слуз в Мраморно море от доста години, въпреки и в по-малък мащаб, до момента в който по време на пандемията и по време на самоизолирането, когато битовите боклуци се създават даже и в по-големи количества и се изхвърлят в морето, мащабите на бедствието се усилиха. Припомняйки, че е нужна цялостна работа за избавяне от слузовата злополука, Чифтчи споделя: „ Отпадъците на 25 милиона души в този район се вливат в Мраморно море. Всеки чака нещо от министерствата, общините, само че би трябвало да се направи нещо и на самостоятелно равнище. Слузта не е проблем на днешния ден, а на последните 40-50 години. Това е злополучие, породено от неналичието на морска просвета. Докато тази позиция не се промени, ние ще продължим да имаме сходни бедствия. "

Превод: Ганчо Каменарски
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР