В Министерството на туризма е създадена организация до 10 дни

...
В Министерството на туризма е създадена организация до 10 дни
Коментари Харесай

До 10 дни изплащат близо 18 млн. лв на хотелиерите за украинските бежанци

В Министерството на туризма е основана организация до 10 дни да бъдат изплатени близо 18-те млн. лв. по Втората филантропична стратегия за лица с краткотрайна протекция от Украйна, които бяха обработени в границите на месец май, оповестиха от ведомството.

Решението на Министерски съвет № 422 е признато на 2 юни, а от 7 юни лист №16 с верифицираните претенденти са оповестени на формалната страница на Министерството в секция " Информация за настаняване по отношение на войната в Украйна ". Там може да бъде открит и лист № 17 с размера на дължимите за възобновяване надплатени средства по Програмата за филантропично подкрепяне на разселени хора от Украйна с предоставена краткотрайна протекция в България.

Във връзка със сигнали за неизплатени средства, Министерството прави инспекции на противоречивите обстановки и несъответствия на данни, спазвайки правилата на положителното финансово ръководство, оповестяват от ведомството.

Плащанията в общ размер на 17 567 339,60 лв. бяха верифицирани след цялостно преизчисление на дължимите суми за всички отчетни интервали по Програмата от 1 юни 2022 година до 31 март 2023 година, осъществено въз основа на работата на образуваната Междуведомствена работна група от специалисти от Министерството на туризма и от ведомствата, които дават информация за разселени хора от Украйна по длъжностен път – това са Главна дирекция " Гранична полиция " и Дирекция " Миграция " при Министерство на вътрешните работи, Държавна организация за бежанците и Национална организация по приходите.

В началото на юни, по време на чуване в отрасловата парламентарна комисия, служебният заместник-министър на туризма Мариела Модева заяви, че част от хотелиерите би трябвало да върнат малко над 1 млн. лв. по програмата за украинските бежанци, а над 17,9 млн. лв. следва да бъдат разплатени, като сподели, че за това се чака решение на Министерския съвет. Тя заяви пред депутатите, че е имало редица разминавания, дублажи и механически неточности при подаването на данни в процеса по разплащането и посочи, че проблемите са посочили, какъв брой не е добре, че не е въведено електронното ръководство в страната.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР