В Министерството на правосъдието има над 20 сигнала срещу главния

...
В Министерството на правосъдието има над 20 сигнала срещу главния
Коментари Харесай

В МП има над 20 сигнала срещу Гешев за унищожаване на документи и влияние върху дела |

В Министерството на правораздаването има над 20 сигнала против основния прокурор Иван Гешев и против работата му. Сигналите са и когато е бил в профилираната прокуратура, и към този момент като обвинител №1, съобщи отрасловият министър Иван Демерджиев пред Нова ТВ

По думите му сигналите са за заличаване на документи по наказателни каузи, оказване на въздействие върху каузи, както и за дейности или бездействия, даже свързани с действия, които могат да се третират като закононарушения. Министърът добави, че изпратените сигнали се ревизират и той не може да потвърди към момента достоверността им.

Демерджиев уточни още, че резултатите от инспекциите ще бъдат включени към идващото искане за отстраняването им. То обаче към момента не е импортирано, защото се чака решението на Конституционния съд за това има ли пълномощия правосъдният министър да изиска промяна на обвинител №1 

" Има метод Гешев и ръководителят на КПКОНПИ Сотир Цацаров да бъдат заменени бързо. За промяната на Цацаров ролята е на Народното събрание, което може да го смени ", изясни още той. 

По отношение промяната на основния прокурор нещата са по-различни, тъй като неговото освобождение минава през Висш съдебен съвет. В този си състав Висш съдебен съвет сподели отвращение да види измененията, а това значи промяна и смяната на членовете на Висшия правосъден съвет. Имаме доста рекомендации от Съвета на Европа и те са доста настойчиви до степен, че ни демонстрират, че е нетърпимо да продължаваме да неглижираме този проблем, уточни още министърът.

Демерджиев съобщи, че има възможност България да изгуби пари по линия на Плана за възобновяване и резистентност, в случай че не бъдат лимитирани пълномощията на Гешев.

" Европейската комисия сподели, че държи на осъществяване на рекомендациите и то абсолютно. Ако България не сътвори надеждна уредба, която да ограничи пълномощията на основния прокурор и да сътвори благонадежден механизъм, ще загуби пари. Средствата по проекта са малко над 13 милиарда евро. Европейска комисия беше безапелационна, че в случай че и този път страната ни не направи промени, ще бъде безкомпромисна. Комисията е била заблуждавана, че има такива работи ", безапелационен е правосъдния министър. 

На въпрос дали ще остане правосъден министър при постоянното държавно управление той съобщи, че би го направил, в случай че партиите преценяват, че е човекът, който може да осъществя промени: " Министърът на правораздаването не трябва да е политически привързан, а човек, който да следи спазването на закона ". 

За настояването на европейския основен прокурор Лаура Кьовеши връзката да бъде директна Демерджиев уточни, че до момента всичко е минавало през ВКП. " Тя не беше удовлетворена метода, по който протича връзката и за две седмици направихме желаните промени ", сподели още той. 

По думите му България основава усещане за захласната страна от структури, които усвояват голяма част от капитала на страната и те би трябвало да бъдат принудени да спрат тази активност. 

Относно изказванието му, че е получавал закани от шефа на Делта гард Димитър Спасов-Каратиста министърът съобщи, че е дал показания още през 2020 година и чака основният прокурор да излезе със мнение. " Това лице (Димитър Спасов - бел. ред.) се показва като юрист на Гешев. В министерството постъпват доста сигнали, които дават индикации за връзки сред двамата, а откакто са доста, за мен са съществени и ги ревизираме ", изясни Демерджиев.

Министърът добави, че след заканите се е обърнал към доста институции, като най-активни са били от немското посолство и съгласно него това е повода да не се стигне до по-сериозно посягане срещу него: " Ако прочетете историята на това лице, всеки би се страхувал за живота си ". 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР