В Министерството на околната среда и водите беше получено уведомление

...
В Министерството на околната среда и водите беше получено уведомление
Коментари Харесай

„Балканфарма-Дупница“ започва разчистване на отпадъци под моста на магистрала „Струма“

В Министерството на околната среда и водите беше получено съобщение от „ Балканфарма-Дупница “ АД, че фармацевтичната компания стартира процеса по унищожаване на боклуци с код 15 0105 от общински парцел, който се намира под мост а на Автомагистрала „ Струма “. Натрупаните там боклуци се възпламениха на 13 август 2019 година и станаха причина за увреждане на пътната инфраструктура.

В тази връзка министърът на околната среда и водите Емил Димитров организира срещи и договаряния с управлението на фармацевтичната компания „ Тева “, притежател на „ Балканфарма “ АД, която е генератор на част от отпадъка, възлизащ на около 5600 м3. Фармацевтичните боклуци бяха оставени на нерегламентиран терен под автомагистралата от някогашен реализатор на действия по събиране и предпазване на боклуци , чието позволение за действия с боклуци беше отнето от Регионална инспекция за опазване на околната среда - София на 21.08.2020 г.

 „ Заедно с всички български държавни институции, виновни за тази активност, започваме самодейно отстраняването на боклуци под автомагистрала „ Струма “. „ Тева “ е най-големият шеф в град Дупница и района и за нас обезпечаването на чиста и безвредна среда за жителите е въпрос на корпоративна отговорност “, съобщи генералният управител на завода в Дупница Гади Мукомолов.

Съгласно уведомлението от компанията почистване то стартира през първата седмица на септември 2020 година Планираният период за приключването на активността е до 3 месеца, като той може да се промени в зависи мост от изискванията на работа. Отпадъците ще се транспортират до площадка на „ Индустриални първични материали “ ООД, гр. Нови Искър “, където ще бъдат третирани и съхранявани до предаването им за неутрализиране и/или преработване от лицензирани компании. Дружеството „ Индустриални първични материали “ разполага с всички нормативно изискуеми документи за осъществяването на дейностите по премахването на боклуци те с код 15 0105.

   Останалата част от боклуци те под Автомагистрала „ Струма “ се разчистват от Община Дупница,  в осъществяване на наставление на Регионална инспекция за опазване на околната среда – София. Почистени и предадени досега са общо 102.12 тона пластмасови боклуци. Работата, проведена от общината по транспортиране на боклуци те, продължава до цялостното разчистване на парцела под мост а под прецизния надзор на Министерство на околната среда и водите.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР