В Министерството на образованието и науката (МОН) тази сутрин беше

...
В Министерството на образованието и науката (МОН) тази сутрин беше
Коментари Харесай

46 661 зрелостници се явяват на матура по български език

В Министерството на образованието и науката (МОН) тази заран беше изтеглена изпитната композиция за държавния зрелостен изпит по български език и литература. За написването на интерпретативното съчинение или есето се падна вид 13, само че информацията за формулирането на тематиките ще бъде обявена по-късно денем.

Броят на вероятните комбинации за генерирането на изпита дружно с тематиката беше 5 859 375.

Между две разнообразни тематики ще избират зрелостниците според от това дали ще пишат есе или интерпретативно съчинение.

Присъстващият заместник-министър на образованието Мария Гайдарова пожела на всички явяващи се на изпита триумф.

Минималният брой точки, които зрелостниците би трябвало да получат на днешната матура, с цел да са взели изпита сполучливо е 30, а максимумът е 100 точки.

46 661 души са декларирали предпочитание за присъединяване в този изпит.

Първата наложителна матура по български език и литература ще стартира в 8.30 ч на 18 май т.г. Зрелостниците би трябвало да бъдат в изпитните зали най-малко 30 минути по-рано, да носят документ за идентичност, служебната записка. Пише се единствено с черен химикал.

Вторият наложителен изпит ще се организира на 20 май т.г. също от 8.30 ч. Очаква се на него да се явят 45 224 зрелостници, оповестиха от МОН.

И през тази година оптималният брой точки на матурата ще е 100. Съчинението или есето ще носят най-вече 30 т., а затворените въпроси – 22 т. Изпитът се счита за изискан при най-малко 30 т., които носят оценка „ Среден (3) “. Досега за това бяха нужни 23 т., които можеха да се съберат от въпросите с избираем отговор.

За учениците от профилираните гимназии втората матура е по профилиращ образователен предмет по желание като се изключи български език и литература. Завършващите професионални паралелки и професионални гимназии поставят държавен изпит за придобиване на професионална подготовка.

По традиция за втора матура най-желан е британският език, следван от „ биология и здравно обучение “ и „ география и стопанска система “. За първи път има опция да се държи втори наложителен зрелостен изпит и по предметите информатика, осведомителни технологии, предприемачество, музика, изобразително изкуство, само че единствено в случай че са изучавани като профилиращи. По време на втората част от матурите по информатика и по осведомителни технологии младежите ще работят на компютър.

Дипломни планове ще пазят 8286 зрелостници от професионални гимназии и паралелки, други 12 572 ще се явяват на изпити по специалността, включващи писмена и джука част.

От 26 май до 1 юни т.г. са спомагателните матури по избор. Поради огромния брой предмети в един ден могат да се организират по два изпита – заран и следобяд. На спомагателни матури са поискали да се явят общо 3238 зрелостници.

В 824 учебни заведения ще има държавни зрелостни изпити по общообразователни или профилиращи предмети, а в 497 учебни заведения – за специалност. Ангажирани са 26 156 квестори.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР