В Министерство на здравеопазването се провежда среща между министъра на

...
В Министерство на здравеопазването се провежда среща между министъра на
Коментари Харесай

Здравният министър представи насоки за промяна на модела на здравната система

В Министерство на здравеопазването се организира среща сред министъра на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров, управленията на Националната здравноосигурителна каса и на Българския лекарски съюз.

Министърът на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров показа в резюме насоките за смяна на модела на здравната система, по които е реализирано единодушие с НЗОК.

Той съобщи, че е подел самодейност към смяна на модела на здравната система. Искаме да сложим началото на тази смяна, сподели още той.

Искаме да започват договаряния за промени в Националния рамков контракт.
На първо място аз ще упорствам да отпаднат лимитите. Те бяха въведени 2015 година, а няма данни това да е подобрило здравната помощ, уточни здравният министър.

На второ място, министър Кацаров предлага да се обсъдят промени в цените на медицинските услуги.

"Аз ще упорствам да се вкарат коефициенти на цените на тези медицински услуги. Не е все едно дали индивида, който лекуваш, е на 20 или на 90 години. Поставянето на дадена диагноза също не е друго. Идеята на въвеждането на коефициенти е, с цел да има по-справедливо възнаграждение ".

На последващо място министър Кацаров уточни предлагането да се трансферират повече действия от болничната помощ в извънболничната. Такива стъпки са направени през предходни години и би трябвало да се довършат, посочи той.

Другото предложение е да се постави завършек на историята 24 часа, 7 дни разполагаем персоналните лекари. Това води до неблагополучие и за лекаря, и за пациента.

Последната точка, която е разискал с представителя на НЗОК, е да се откри механизъм, с който да се въвлече пациента в контрола на активността.

Това са значими въпроси, свързани с действието на цялата здравна система, заключи доктор Кацаров.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР