В Министерския съвет да започне процедура по изготвяне на позиция

...
В Министерския съвет да започне процедура по изготвяне на позиция
Коментари Харесай

Каракачанов и Симеонов искат позиция на МС за процедурата срещу Унгария

В Министерския съвет да стартира процедура по правене на позиция на Република България за съответните формати на Съвета на Европейския съюз, в които да се отрази, че България не поддържа предлагането на Европейския парламент за започване на процедура против Унгария по член 7 от Договора за Европейския съюз.

За това прикани вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов на брифинг в Министерския съвет след постоянното съвещание на кабинета " Борисов-3 ".

Каракачанов изрази мнение, че глобите против Унгария са наложени заради нейната твърда политика против незаконните мигранти. Според него едно сходно решение е прокарано безусловно преднамерено, по безусловно идеологическо аргументи и без да се регистрира гласът на въздържалите се.

В наложените тежки наказания върху Унгария вицепремиерът видя и нарушаване на суверенитета на равноправна страна-членка на Европейския съюз. Каракачанов уточни, че сходни тежки наказания биха могли да се стоварят както върху Полша, по този начин и против България.

" Ако нашето решение не се хареса на една или друга парламентарна група в Европейския парламент, си е персонално техен проблем, а не е проблем на суверенната страна. Опитите да се унищожи или да се принизи суверенитета на страните-членки и да бъде конфискуван от институции, които на процедура никой не ги избирал по никакъв метод, България постоянно е възразявала и пази суверенитета и националните ползи ", изясни Каракачанов.

Той разясни, че глобите против Унгария са наложени поради налагането на опит за репресивна мярка и опит за нарушение на общите европейски полезности.

Вицепремиерът и водач на НФСБ Валери Симеонов също разяснява, че България би трябвало да изготви своя позиция срещу налагането на сходни тежки наказания, защото по думите му на следващия ден би могла да бъде наложена глоба освен върху българската страна, само че и върху друга страна-членка от Европейския съюз.

" Едно такова решение задължава всяка една страна да изрази своята позиция ", означи водачът на НФСБ и добави, че неолибералният състав на Европейския парламент към сегашния миг ще бъде съществено сменен във влизането на по-широк набор от патриотични и националистически партии при идните евроизбори.

Симеонов напомни, че България е приела датата 19 октомври 2015 година за дата на дружба сред българския и унгарския народ.

Екоминистърът Нено Димов добави, че всички страни имаме сходни проблеми и сме лесна цел за такива наказания, само че дружно бихме могли да отстояваме сходни проблеми, в границите на огромното европейско семейство. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР