В месеца на Черния петък и началото на голямото пазаруване

...
В месеца на Черния петък и началото на голямото пазаруване
Коментари Харесай

Болест ли е онлайн пазаруването

В месеца на Черния петък и началото на огромното извършване на покупки за Коледа , онлайн покупките се трансформират във водеща тематика за диалог. Докато за някои те са просто комфортна опция да закупят преференциално нещо мечтано, за други се трансформират във фикс концепция.

Добре знаем теорията за шопинга като лекарство. Но психиатри и психолози имат нова доктрина - че недомислените онлайн покупки са по-скоро опиат и предлагат да се впишат като заболяване в Международната подредба на болесттите.

Под психологичното разтройство, наречено buying-shopping disorder (BSD) , би трябвало да разбираме невъзможността да направляваме своето предпочитание за покупки, като те в по-голямата си част са недомислени, непланирани и ненужни.
 Снимка 453149

А зависимостта да ги вършим още веднъж и още веднъж е като тази към опиатите и алкохола да вземем за пример. В основата й стои отделянето на хормона допамин, който въздейства непосредствено върху центровете на наслаждение в мозъка .

Той ни окуражава да посягаме към бутона " купи " все по-често, с цел да изпитаме това прелестно чувство, без да се замисляме за последствията. А те могат да бъдат съществени, засягайки работата ни, връзките, страстите и най-много финансите, написа Daily Mail.
 Снимка 453150

Според психолози, това психологично разтройство визира към 5% от хората , като най-податливи са младите. Отделянето на зависимостта от недомислени онлайн покупки като съответно заболяване води след себе си и потребността за разкриване на вярното й лекуване.

На този стадий това е терапия за уточнение на аргументите, които ни карат да харчим от ден на ден и повече за неща, от които нямаме потребност.
 Бърнаутът, Световната здравна организация и какво би трябвало да знаем за болестта
Бърнаутът публично е болест

Ето по какъв начин да познаем, че страдаме от него

Още през ХХ век стартира да се приказва за ониоманията - непреодолима нужда за извършване на покупки , която се подрежда го хазарта и злоупотребата с алкохол и опиати, имайки подобен резултат върху мозъка. С днешната онлайн ера обаче нещата все по-често излизат отвън надзор и са нужни навременни ограничения.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР