В Мемориалния център Поточари край Сребреница днес ще се състои

...
В Мемориалния център Поточари край Сребреница днес ще се състои
Коментари Харесай

Изминаха 24 години от най-ужасния геноцид в Европа след края на Втората световна война

В Мемориалния център Поточари край Сребреница през днешния ден ще се състои 24-ото подред възпоменание на жертвите от геноцида през 1995 година В края на войната в Босна, на 11 юли 1995 година, силите на босненските сърби избиха над 8000 босненски мъже и момчета в мюсюлманския анклав Сребреница, разгласен за предпазена от Организация на обединените нации зона, и ги заровиха в всеобщи гробове, написа БНР.

``
реклама

Това беше прието за геноцид от интернационалното правораздаване и е най-тежкото закононарушение в Европа след края на Втората международна война.

Всяка година на 11 юли в Мемориалния център Поточари се провежда възпоменателна гала. В гробищата на Мемориалния център до момента са заровени останките на 6610 жертви. Издирват се още над 1000 изчезнали поданици на Сребреница.

Досега Международният арбитражен съд в Хага, Съдът на Босна и Херцеговина и съдилищата в Сърбия и Хърватия са осъдили общо 47 души на над 700 години затвор, издали са 4 доживотни присъди за геноцид, закононарушения против човечеството и други закононарушения в Сребреница.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР