В медицината с понятието сатурация се обозначава наситеността на артериалната

...
В медицината с понятието сатурация се обозначава наситеността на артериалната
Коментари Харесай

Какво означава сатурация?

В медицината с понятието " сатурация " се отбелязва наситеността на артериалната кръв с О2. Тази плътност се мери в проценти и се отбелязва със символа  SpO2.

Стойностите на сатурацията са значими, тъй като демонстрират дали има проблеми с дихателната и сърдечната активност още преди появяването на първите признаци на липса на О2.

Когато индикаторите са в норма това значи липса на патологични промени във действието на организма. 




Какво съставлява процесът

Постъпвайки в белите дробове кислородът (О2) прониква в кръвта и се свързва с молекулите на хемоглобина.

Ефективността на дихателния развой завиди от количеството на кондензиран хемоглобин. Ако хемоглобинът има О2, то той се назовава оксихемоглобин. Именно по него се регистрира сатурацията. За оценяването на равнището на плътност на хемоглобина се мери концентрацията на оксихемоглобина в артериалния кръвен поток. По този метод може да се каже, че сатурацията е смисъла на равнището наситеността на молекулите на оксихемоглобина с О2.

Кислородът взе участие в образуването на 90% от силата, създавана от организма. Той е нужен за разграждането на храната и освобождението на сила от нея за действието на всички органи и системи на тялото ни. 

Сатурацията се намалява внезапно при пневмония . За това нейните равнища би трябвало да се наблюдават при появяването на признаци на COVID-19.

Защо е значимо да се следи

Коронавирусната зараза от време на време провокира скрита пневмония и дихателна непълнота - човек не кашля или няма висока температура, само че белите дробове постепенно се унищожават. Ниската сатурация може да покаже, че е налице съществено инфектиране на белодробната тъкан, което изисква смяна на лекуването или постъпване в болница.




Ако  белите дробове е нарушен газообменът, което се следи при коронавирусната зараза, то в кръвта не постъпва задоволително О2. А той е нужен на всички тъкани на организма, с цел да могат да действат обикновено. 

Но сатурацията е единствено един от индикаторите, които се регистрират от лекарите. 

Състоянието на пациента се прави оценка по голям брой параметри - периодичност на дихателни придвижвания, сърдечни съкращения, сатурация на кръвта и други Т.е. измерването на сатурация е един от индикаторите, които се взимат поради, с цел да се оцени положението на пациента и да се вземе следващо решение за смяна в лекуването или хоспитализация. 


 



Какво демонстрира намалената сатурация?

Понижаването на равнището на сатурация в кръвта може да приказва за:

- заболяване на дихателните органи;

- нарушавания на количествения състав на кръвта (недостатъчно еритроцити или хемоглобин);

- недостатък на сърцето (исхемична болест на сърцето, врождени пороци, инфекциозна болест);

При възрастните причина за ниска сатурация може да бъде наднорменото тегло и пушенето.

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР