В медиите се забелязва липсата на една шумна атракция. Няма

...
В медиите се забелязва липсата на една шумна атракция. Няма
Коментари Харесай

Вдън земя ли потъна Гешев? Защо телевизиите не го канят, за да обясни как му пропадат шумните акции?

В медиите се вижда неналичието на една шумна атракция. Няма го шоуто на основния прокурор Иван Гешев. Всяка негова крачка беше следена от малките екрани. Как обикаля по селата да съчувства на остарели хора, жертва на крадци, и да дава 50 лв. на някой дядо, като на бедняк. Как събира прокурори на заседание в резиденция Бояна и излиза на трибуната пред тях да приказва, съпроводен от двама телохранителя. Да се изрича значимо по какъв начин е обвинил Бобокови, по какъв начин е задържал други за страшни закононарушения.

Само че обвиняванията му започнаха да се пукат като балони.

Софийският областен съд разгласи ареста за 24 часа на предприемача Пламен Бобоков през юли за нестимулиран, незаконосъобразен, в нарушаване на европейските правила за правата на индивида.

Неотдавна друго шумно обвиняване на прокуратурата отпадна в съда – против председателката на Българския фармацевтичен съюз Асена Сербезова. На нея желаеха 20 000 лв. гаранция за всяване на боязън, тъй като споделила в изявление, че ще има дефицит на медикаменти. Съдът отхвърли и тези обвинявания като несъстоятелни и анулира гаранцията. Прокуратурата тогава изиска да я глобят и съчинява ново обвиняване.

А някой да помни шумните обвинявания против шефа на компютърната компания, чийто чиновник източи данни от Национална агенция за приходите?

 „ Киберрекет и кибертероризъм “

– по този начин разгласи персонално Гешев. Само че в Наказателния кодекс няма такова закононарушение. Както и да е. Там сякаш щели да хакнат пръскачките на тревата пред Народното събрание и т. н. фантасмагории. Съдът пусна от ареста обвинявания началник на компанията, а прокурорите започнаха против него следствие по още едно обвиняване – началник на проведена незаконна група. И тишина. Няма импортирано обвиняване. Защото внесат ли го, незабавно ще падне в съда.

На делото за ареста на Бобоков се схваща, че прокуратура и полиция са направили непредвидени в закона непроцесуални съгласувания. В същия ден екип от следователи, прокурори и чиновници от бюрото по отбрана към основния прокурор влязоха в президентството, а акцията стана мотив за траяли над 100 дни цивилен митинги. Тогава при акцията бяха арестувани Бобоков и Пламен Узунов, а по друго следствие – съветникът на президента Илия Милушев. В края на предходната година съдът разгласи и задържането за 24 часа на Милушев за нелегално.

Заповедта за арест на Бобоков е издaдeнa oт млaдши paзyзнaвaч Xpиcтo Бeчeв oт CДBP, се схваща в правосъдното съвещание. Кой знае за какво той не се е явил по делото. Разбира се единствено, че от прокуратурата са му наредили устно. Заповедта няма учредения, а е чиста принуда. Когато съдът я анулира, от прокуратурата се пробват да обосноват задържането с това, че против Бобоков се води и друго следствие – за импорт на рискови боклуци. Това е различен балон на обвиняването. Фирмите на братя Бобокови внасят остарели батерии, от които се извлича металът и се създават нови батерии. Не става дума за горене на отпадък, каквито фрагменти пуснаха услужливо в поддръжка на пропагандата на прокуратурата някои малките екрани. И всеки може да реши, дали в случай че си притежател на група компания, всяка от които си има шефове, може да ти лепнат обвиняване за импорт на отпадъци. Най-напред – дали изобщо има престъпление.

След като двамата братя дадоха изявление в Би Ти Ви с много мощни изявления против управляващите и прокуратурата, незабавно лепнаха на Пламен Бобоков още едно обвиняване – в къщата му при обиск намерили едно табло със средновековни връхчета на стрели. Стойността им е никаква. Такива се продавах по левче, дори и по две за левче на тогавашните нумизматични и антикварни сбирки из България, каквито към този момент не се организират, откак се възцари милиционерският режим на Борисов.

За тези няколко десетки стоманени върхове на стрели, които директно сили може да костват 500 лв., прокуратурата желае конфискация на половината имущество на обвинения, 7 години затвор и парична санкция.

На необятната аудитория може да не е известно, само че братя Бобокови са притежатели на най-голямата монетна колекция в България. Изкупували са години наред монети от нумизмати, всичко е законно, разказано, записано, за куратор на сбирката е назначен пенсиониран някогашен началник на музей, братятя са купили рушаща се постройка монумент на културата и са я реставрирали за частен нумизматичен музей, с изложбена зала и за гостуващи сбирки.

Сбирката на Бобокови е провокирала милиционерския режим още преди години да направи огромно следствие, за което са похарчили към 400 хиляди лв. за подслушване, движимости лица и други Обвинени са 19 души за опит да изнесат монети, процесите се точат 3 години и приключват с оправдаване, тъй като Бобокови купуват, а не изнасят и не продават. И монетите им са разказани в книги и монографии. Сега прокуратурата се опитва отново. Сега малко стрелички.

В ареста не престават да седят Миню Стайков, Николай Банев – повече от две години. Ветко Арабаджиев излезе под домакински арест преди нова година, откакто се разболя от ковид. И по техните каузи може да се споделя с детайлности за гафове и съчинени обвинявания. Нали са одиозни богаташи, дай да ги държим в ареста, да се плашат останалите. Няма правозащитни организации, които да се застъпят за тях, няма десни партии, които да защитят частния бизнес. Гешев обезпечава зрелища за народа. Досега не са показани съществени доказателства за техни закононарушения, с изключение на репортажи от обиските на парцелите им, в които се виждат пари и разкош.

Най-едрата риба, на която Гешев посегна

– Васил Божков – избяга, тъй като е бил наясно, че до момента щеше да седи в ареста и на всеки 8 месеца да му вадят ново обвиняване, с цел да не излезе оттова (законът не разрешава прелиминарен арест повече от 8 месеца без импортирано обвиняване в съда, по тази причина им вадят едно по едно, да ги държат дълго зад решетките и без съд). На Божков, тъй като беше избягал и стартира да прави разкрития през обществените мрежи, за къс период му насъбраха съвсем 20 обвинявания. Дано в съда устоят най-малко 2. Основното против него е, че има богата сбирка от антики, които показват като закононарушение още преди да са потвърдили дали са добити със престъпление. И това ще се провали шумно, тъй като най-ценното е благосъстоятелност на фондация, която има публично позволение от Министерство на културата да направи музей. Останалите неща от сбирката са разказани и за тях са подадени документи за регистрация в министерството, нека прокуратурата потвърди нещо неправилно в произхода им, с цел да ги конфискува. Но дали ще ги забележим повече. Обвиненията за ликвидиране – нека и за това потвърдят нещо, че другояче той ще се измъкне. Съдът към този момент анулира глобите против лотариите му.

Но има неща за Божков, които самичък си е признал, а няма развиване по тях. Той призна тежко закононарушение – дал над 60 млн. лв. подкупи по искане на Борисов и Горанов, с цел да трансформират закона в комфортен за неговите
лотарии тип. Тази смяна е реалност. Той показа и някои доказателства и свидетелства за плащани суми. В това направление гешевтурата няма нито един арест и следствени дейности.

Проблемът е, че прокуратурата слага всички арестувани под един общ знаменател – нарушители. Дали има доказателства, за кого, ще се разбере след години.

Разследването за чекмеджето на Борисов, обаче, и скандалните му записи завърши бързо и там нищо неправилно нямало, не задълбочиха. Да беше някой от горните изредени богаташи, щяха да го разкатаят от следствие. На Атанас Бобоков му откриха листче, на което е преписал имена и суми от книгата „ Най-богатите българи “ и това го раздадоха на медиите и пришиха като разобличаване за страшни далавери.

Няколко каузи против прокурорския произвол към този момент са в Страсбург, и няма да са единствените.

И къде е в този момент Гешев да изяснява? Няма ли да го попита някоя телевизия?

Липсата му е ясно доказателство, че медиите са дирижирани, акциите му – също. Всичко е агитация и пиар. Показват го да плаши с каскета, след това го прибират предизборно.

Иван Бакалов

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР