В Мариупол има сериозна заплаха от разпространението на опасни инфекциозни

...
В Мариупол има сериозна заплаха от разпространението на опасни инфекциозни
Коментари Харесай

Сериозен риск от разпространение на холера в Мариупол

В Мариупол има сериозна опасност от разпространяването на рискови инфекциозни болести поради разрушената водопроводна система в града. Това означи районният шеф по изключителните обстановки на Световната здравна организация (СЗО) Дорит Ницан на конференция в Киев на 17 май.

" Получихме информация от работещи там неправителствени организации, че в Мариупол улиците са превърнати в тресавище и канализационната вода се смесва с питейната. Това е голям риск да се разпространят доста инфекции, в това число холера “, съобщи тя.

Съветникът на кмета на Мариупол Петро Андрюшченко към този момент заяви за висока нетипична смъртност в града. Много хора на междинна възраст умират, само че към този момент не от обстрели, а от следствията на дългата обсада - антихигиенни условия, липса на здравно обслужване, нервни сривове, погубен имунитет поради глада. " Смъртността е такава, че на мястото на ексхумираните гробове в дворовете пред блоковете незабавно изникват нови ", написа той в Telegram

В своя обява Андрюшченко сподели фотография на голяма опашка, която се вие в квартал " Централен " в града, на която се виждат хора, чакащи да си налеят вода.

" Има големи опашки пред бутилиращите пунктове, само че и тук водата не доближава за всички. Особено застрашени са трудноподвижните и възрастните хора, които не могат да изминават сами километри, с цел да се снабдят с вода ", уточни той. В същото време частичното възобновяване на водоснабдяването е осигурило едвам тънка струйка вода от крановете единствено на първите етажи в блоковете, а останалата вода изтича по улиците, трансформирайки се в тресавище, написа той.

Само обща евакуация и приемане на филантропична помощ от Украйна могат да спасят тези хора, които съветските сили държат като заложници в Мариупол, счита Андрюшченко.

Градските управляващи оповестиха още, че до края на 2022 година над 10 хиляди души може да загинат от заболявания и епидемии в града. В момента в Мариупол се намират сред 150 и 170 хиляди поданици.
ТЕМА преди 1 час 215 преди 1 час 519 преди 2 часа 751
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР