В Ловеч бе посрещната Боянската чудотворна икона на Пресвета Богородица

...
В Ловеч бе посрещната Боянската чудотворна икона на Пресвета Богородица
Коментари Харесай

Чудотворна икона бе посрещната в Ловеч

В Ловеч бе посрещната Боянската чудотворна икона на Пресвета Богородица от Украйна. В катедралния храм "Св.св.Кирил и Методий " в града, където бе сложена за поклонение, пристигнаха миряни от покрайнината и страната, с цел да се помолят пред чудотворния облик. Иконата ще обиколи Ловчанска епархия по самодейност на Ловчанския митрополит Гавриил и с благословението на Банченския архиепископ Лонгин.

"Това е огромна Божия благосклонност. Всяка една икона е по принцип чудотворна, тъй като на нея са изобразени или светци, които са живели и сега са живи на небесата, или на Господ Иисус Христос, или Света Богородица. Има обаче икони, на които е дадена особена плодородна мощ, с която стават огромни чудеса ", сподели пред Българска телеграфна агенция Ловчанският митрополит Гавриил.

По думите му иконата е нарисувана 1991 година и през 1993 година са почнали да стават огромни чудеса с хората, които се молят пред нея. "Това е духовна наслада, поддръжка за вярата на хората, за упованието, хората имат скърби, имат нужда от Божията помощ и когато идва иконата, това е опция по-усърдно да се помолят и да получават помощ. Записани са единствено огромни чудеса, само че има доста случаи, в които човек като се помоли, Света Богородица му оказва помощ, вразумява го по какъв начин да постъпи, успокоява го, дава му мир. Всеки човек, който се помоли, изключително пред такава икона, получава плодородна помощ ", добави дядо Владика.

По думите му да се помолят пред чудотворния облик идват миряни и от други епархии. Днес в Ловеч са пристигнали рейсове от София и Пловдив с искащи да се допрян до Боянската икона.

Това е вторият път, в който иконата ще обиколи в Ловчанска епархия, първият е бил през 2008 година Митрополит Гавриил уточни, че при предното й посещаване две дами от Троян са получили помощ от чудотворния облик на Света Богородица.

Утре след Светата литургия Боянската икона ще отпътува в късния следобяд за Ботевград. Там ще остане до 28 май, когато ще бъде посрещната в Етрополе. В идващите дни ще бъде в Пирдоп, Тетевен и Троян. Ще се завърне в Ловеч на 1 юни, на 2 юни ловчалии ще могат да се помолят пред иконата в катедрален храм "Света Троица ". Във всички градове с иконата Ловчанският митрополит Гавриил ще отслужи Света литургия.
Боянската икона на Божията майка се пази в църквата "Рождество на Пресвета Богородица " в женския манастир в село Бояна, Новоселицки регион на Черновицка област (Украйна).
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР