В кухнята на всяка страна има специфични екзотични блюда, които

...
В кухнята на всяка страна има специфични екзотични блюда, които
Коментари Харесай

Печено морско свинче? Не, мерси

В кухнята на всяка страна има характерни екзотични блюда, които локалните поданици обожават, само че чужденците гледат с нескрита гадност и твърдо отхвърлят да опитат. И не става въпрос единствено за пържените хлебарки в Азия, суровата риба в Япония и преднамерено държаната на слънце в буркан риба за да се вмирише оптимално – нещо, по което жителите на скандинавските страни точат лиги. Много старания ще се желаят от вас да превъзмогнете погнусата, когато ви сервират чай с овча тлъстина – само че в случай че откажете, това ще обиди грубо домакините ви в някоя монголска юрта.

Но за какво би трябвало да вървим толкоз надалеч – я пробвайте да убедите англичанин да опита рано заран нашата обичана шкембе супа. Независимо какъв махмурлук го мъчи на Слънчака, поданикът на Елизабет в 99 от 100 случая ще откаже с наяве отвращение. Будали, сър, какво да ги правиш…

Тук ви предлагаме някои от най-странните ястия по света и две изконни наши предписания – „ Маде ин Бългерия “ (бели бъбреци и момици).

“Маде ин Бългерия ”

 s6_002

Момици с бял сос
Това са тимусните жлези на телешкото месо, младото говеждо месо, агнешкото и свинското. Момиците са чифтни жлези – има една по-продълговата в гърлото и една по-кръгла, по-голяма, която се намира покрай сърцето на животното.
Продукти:
6 момици, 2 глави лук, сол, черен пипер, 1 ч алено вино, 3 с. л. масло, 2 с. л. брашно, 1 жълтък, 4 с. л. кис. мляко
Начин на подготвяне:
Момиците се накисват за 3 часа в студена вода и по-късно се варят, само че не в същата вода. Щом кипнат, се прибавя нарязаният лук, виното, солта и черният пипер. Всичко се задушава към 40 минути на муден огън. От брашното се прави запръжка с маслото и се долива малко от бульона, в който са врели момиците. Сосът се вари до втвърдяване и в последния миг се прибавя жълтъкът. След като се смъкна от котлона, се прибавя киселото мляко. Момиците се сервират със сос.

Бели бъбреци пане

 s6_4 Бели бъбреци е кодовото наименование на скотски тестиси. От тях се подготвят ястия за същински познавачи. Задължително е предварителното изкисване в марината. Приготвя се от вода, дафинов лист, бахар и черен пипер. Като изстине се прибавя чаша бяло вино, счукани скилидки чесън, вероятно лимонови корички. Обелените бели бъбреци се накисват за една нощ. Свинските, козите и биволските имат по-силна миризма, по тази причина е добре да се изкисват по-дълго време.

Продукти:
Брашно, олио, изсъхнал босилек, червен и черен пипер, сол
За соса: 2 с. л. кис. мляко, 1 с. л. майонеза, 2-3 скилидки чесън, свеж копър
Начин на подготвяне:

 s6_3 В тенджера се поставят вода и сол и се оставя да заври. Когато водата заври, изплакнатите бели бъбреци се поставят един по един, тъй че водата да не изстине и да спре да ври, като се бланшират за не повече от 2-3 минути, след което се вадят и отцеждат от водата. Оставят се да изстинат, след което ципите, с които са обгърнати, се обелват доста деликатно, тъй че меката вътрешност да не се унищожи и да не стане на безформеност. Докато бъбреците изстиват в купичка се смесват брашно в количество, належащо за панирането на бъбреците, сол, черен пипер, червен пипер и изсушен босилек на усет. Обелените бъбреци се нарязват на филийки с доста изострен нож, тъй че да не се разрушат, овалват се в сместа от брашното и подправките и се изпържват в мощно сгорещено олио от двете страни за 1-2 мин до златисто-кафяво. Изваждат се и се оставят по опция на решетка да се изцеди мазнината от пърженето.
Сосът се подготвя като се смесват майонезата, киселото мляко, счуканите скилидки чесън и ситно нарязания копър. Бърка се до еднородност, след което сосът може да се полее върху белите бъбреци или да се постави в дребна купичка в чинията.

ОТ СВЕТА

Smalahove (Норвегия)

 s6-9 Запечена овча глава

Basashi (Япония)

 s6-10 Резени сурово конско месо, поднесени с джинджифил и соев сос. Нещо като сашими, само че не от риба.

Chapulines (Мексико)

 s6-11 Пържени скакалци с черен пипер и подправки.

Дуриан (Тайланд)

 s6-19 Дуриан е считан за необикновено потребен плод, само че миризмата му е примес от „ мърша, прогнил лук и запъртък ”. Толкова е мощна, че е неразрешен да се носи в градския превоз и на публични места.

Zwiebelmettwurst (Германия)

 s6-18 Сурова свинска кайма с лук, намазана на филийка самун – нещо като мостра за нашенска „ принцеса ”.

Cuy asado (Еквадор)

 s6-7 “Куи асадо” съставлява печено морско свинче.

Морско яйце (Барбадос)

 s6-16 Хайвер от морски таралеж – сервира се варен, пържен или недопечен с лимонен сок.

Гъсеница мопане (Африка)

 s6-8 Гъсеница на пеперудата Gonimbrasia belina е голям деликатес в Африка. Струва 4 пъти по-скъпо от елементарното месо.

Balut (Филипини)

 s6-14 Патешки ембрион в яйце, продава се на всички места по улиците.

Arroz de cabidela
(Португалия)

 s6-3 Заек или пиле, приготвени в личната си кръв с ориз и оцет.

Butod (Малайзия)

 s6-5 Личинки от инсекти. По-смелите ги ядат живи.

Kercha (Алжир)

 s6-6 Фарширован овчи корем.

Жабешки бутчета
(Франция)

 s6-13 Пържат се с магданоз и се сервират с чеснов сос. Ако към момента се чудите за какво на франсетата викат „ жабари ”.

Soused Herring (Холандия)

 s6-17 Сурова сельодка.

“Столетно яйце” (Китай)

 s6-15 Яйце, държано няколко месеца в специфична примес без достъп на въздух. Популярна закуска в Китай.

P’tcha (Израел)

 s6-12 Традиционна еврейско ястие, приготвяно от телешки джолан. Дали пък нашата дума „ пача ” не произлиза от него?

Fl?skesv?r (Дания)

 s6-2 Пържена сушена свинска кожа, щедро осолена.

Soondae (Южна Корея)

 s6-4 Корейски бахур, продава се по улиците.

Surstromming (Швеция)

 s6-1 Сюрстрьоминг – консерва от риба, престояла в буркан на слънце най-малко половин година. Миризмата е потресаваща.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР