В кризисни моменти храмовете са били винаги отворени, а свещениците

...
В кризисни моменти храмовете са били винаги отворени, а свещениците
Коментари Харесай

Отец Евгени Янакиев: В кризисни моменти храмовете са били винаги отворени

В спешни моменти храмовете са били постоянно отворени, а свещениците - при болните. Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция отец Евгени Янакиев, ставрофорен иконом и протосингел на Сливенската митрополия.

Той уточни, че свещениците в Сливенската епархия не престават своята духовна работа - да служат, изповядват. Няма нарушаване на ритъма на богослуженията, като по време на пост молитвите са повече отвсякога през годината, сподели отецът.

Той е безапелационен, че не би трябвало да се стопира богослужението, нито причастяването , наложено като традиция в литургиите още от четвърти век. По думите му за Българската православна черква е още жив и мъчителен споменът от комунизма, когато се затварят храмове. Свещеникът счита, че през днешния ден е налице опит за същото, маскиран под грижа за публичното здраве.

Отец Евгени означи, че хората в храмовете са по-малко, тъй като съблюдават наредбите на управляващите. Драстично са спаднали продажбите на църковни свещи, както и даренията, и в случай че това състояние продължи още месец, доста от храмовете ще затворят и няма да могат да заплащат заплати на своите чиновници, сподели духовникът.

На вратата на катедралния храм " Свети Димитър " в Сливен, отец Евгений е поставил надпис " Зона свободна от Коронавирус 19 ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР