В края на януари легендата на Челси Франк Лампард (42 г.)

...
В края на януари легендата на Челси Франк Лампард (42 г.)
Коментари Харесай

От "Сибнефт" до "Челси": Най-влиятелната жена във футбола

В края на януари легендата на " Челси " Франк Лампард (42 г.) бе уволнен от треньорския пост по решение на шефа на клуба Марина Грановская. 46-годишната рускиня, която през 2019-а доведе бившия халф на ст. " Стамфорд Бридж ", му подвигна мерника още в края на предишния сезон, когато той остави на пейката за 6 мача привлечения с рекорден за клуба трансфер Кепа Арисабалага и изиска да бъде взет различен вратар. Тогава тя обществено го подкани да дава повече игрово време на испанеца. 

Грановская също по този начин бе против настояването на Лампард да купи халфа на " Уест Хям " Деклан Райс, комуто лондончани бяха сложили цена от 80 млн. паунда. А и напоследък обществено показваше угриженост по отношение на компликациите на германците Тимо Вернер и Кай Хаверц да се приспособят.

Наскоро британските медии я нарекоха най-влиятелната жена във футбола.

 

Но коя е Марина Грановская?

 

" Родена е в Русия и има съветско и канадско поданство. През 1997 година приключва с отличие Московския държавен университет и същата година стартира работа в " Сибнефт " - нефтена компания, притежавана по-рано от Роман Абрамович. През последните 17 години тя тясно си сътрудничи с Абрамович в качеството си на старши консултант, управлявайки негови разнообразни активи ", написа в уеб страницата на " Челси ".

Един от преподавателите на Грановская в университета я разказва пред в. " Спорт Експрес " като " сива мишка " и признава, че в нея не е имало нищо изключително. Едва ли тогава някой е мислел, че студентката ще реализира внушителни триумфи във футболния мениджмънт.

Нейната кариера към този момент над 20 години е непосредствено обвързвана с активността на Абрамович. Марина се реалокира в Лондон скоро откакто предприемачът купува " Челси " през 2003 година, но до формалната ѝ поява в ролята на състезателен функционер минават доста години.

През 2013-а " сините " афишират влизането ѝ в управата, само че действителното ѝ влияние върху клубните каузи стартира много по-рано. Първото известно кадрово решение на рускинята е от 4 години преди това. На полуфинала в Шампионската лига против " Барселона " Дидие Дрогба изрича нецензурни думи против съдията пред тв камерите и е дисквалифициран за 6 мача. Босовете на " Челси " са гневни на нападателя, който така и така досега през сезона е вкарал единствено 5 гола. Но Грановская предлага да му удължат контракта, като се застъпва за него и дава обещание, че той няма да подведе повече тима. През идващия сезон " Челси " става първенец, а Дрогба вкарва 29 гола в Премиер лигата. 

От 2010-а Грановская стартира да върви на съвещанията на Съвета на шефовете на клуба от името на Абрамович. Влиянието ѝ се ускорява и скоро тя прави един от най-гръмките прехвърляния в историята на " Челси " - през зимата на 2011-а испанският нападател Фернандо Торес е взет от  " Ливърпул " за рекордните 58.5 млн. паунда. Не че Торес оправдава огромните упования, само че клубът демонстрира, че може да вземе на процедура всеки състезател, който изиска.

Някои британски медии

 

стартират да я назовават Специалната,

 

по сходство на прякора на Жозе Моуриньо. Впрочем и с португалския треньор тя има забавна история. Моуриньо приключва първия си престой в " Челси " след скандал с Абрамович. Но Грановская инициира договаряния със Специалния, убеждава го и той се връща, като прави тима първенец.

Работата на рускинята не се лимитира единствено с прехвърлянията. Преди 4 година " Челси " подписа 15-годишен спонсорски контракт с Nike за 900 млн. паунда, който е рекорден в клубната история. Тя става и основател на така наречен арендна реформа. През последните сезони клубът дава чартърен доста свои млади играчи, като през 2014/2015 футболистите на лондончани, играещи в други тимове, са 30. Разбира се, надалеч не всеки от пратените на обиграване съумява да се върне и да влезе в главния състав на " Челси ". 

Нидерландските спортни кореспонденти постоянно засичат Грановская и на домакинските мачове на " Витес ", защото тимът от Арнем от дълго време е фарм клуб на " сините ".

" Имам три основни задания. Първо - резултати. Второ - привличане и продажба на футболисти. Трето - развиването на играчите на " Челси ", които попадат във " Витес ". Всичките три са еднообразно значими ", сподели при започване на престоя си през 2018-а в холандския отбор съветският му треньор Леонид Слуцкий.

Една от мощните страни на Грановская е воденето на договаряния. " Когато приказваш с Марина, нейното " не " значи " не ", което рядко се среща във футбола. Обикновено подобен отговор от устата на други шефове значи, че ще би трябвало да извършите още десетки срещи и най-после да се договорите за цената. Но когато Грановская каже " не ", повече няма да се чуете с нея ", споделя футболен сътрудник в изявление за Telegraph Sport.

Като образец за гъвкавостта на рускинята при договаряния може да се даде уволнението на треньора Маурицио Сари. След идването на Абрамович " Челси " стана рекордьор по погашение на обезщетения на уволнени треньори (общата сума надвишава 100 млн. паунда). Но Сари стана изключение. Марина се договори с " Ювентус " и торинският клуб заплаща на лондончани 4 млн. за привличането му. 

Но Грановская не всеки път съумява да изглади острите ръбове. Най-гръмкият ѝ спор бе с Антонио Конте. Италианският треньор я упрекна в незадоволителна интензивност на трансферния пазар и намерено съобщи, че управлението не го поддържа. Конте искаше в отбора Леонардо Бонучи и Фернандо Йоренте. В началото на 2018-а връзките треньор–директор дефинитивно се утежниха. Конте спря да приказва с Грановская непосредствено и предаваше информацията посредством помощника си Карло Кудичини. Всичко приключи с уволнението на Конте през лятото на 2018 година, като клубът му плати почти 10 млн. паунда наказателна клауза.

" Когато говорите с Грановская, можете да смятате, че непосредствено поддържате връзка с Абрамович. Той ѝ се доверява безусловно. Да се договаря с нея е доста мъчно, тъй като тя работи от позицията на силата ", споделя пред " Билд " някогашният управител на " Волфсбург " Клаус Алофс.

 

Рускинята беседва от позицията на силата

 

дори с митове на клуба. Преди години, когато връзките сред Джон Тери и " Челси " стават напрегнати и капитанът не желае да преподпише, като дава свои условия, Грановская му споделя: " Или подписваш този контракт, или се проваляш ". И бранителят парафира 3-годишния договор, който му е препоръчан.

Феновете на клуба се отнасят, общо взето, позитивно към Грановская. В обществените мрежи те обичат да напомнят сполучливи прехвърляния като продажбата на Оскар в Китай за 60 млн. паунда. А от последните " удари "  феновете са най-впечатлени от напускането на Еден Азар. Белгиецът имаше единствено още година до края на контракта, само че Грановская съумя да контракти за него 88.5 млн. евро от " Реал " (Мадрид) и още половината на това под формата на спомагателни бонуси за клуба. 

Когато през предишния сезон Оливие Жиру си бе наумил да напусне  " Стамфорд Бридж ", Грановская реши, че 33-годишният тогава французин може още да помогне на тима, и с помощта на другарството си с жена му повлия на неговото решение да остане. Жиру вкара първия си гол през сезон 2019/2020 против " Тотнъм ", а в оставащите 7 кръга от шампионата осъществя още 11 и оказа помощ на отбора да приключи в Топ 4.

И това се трансформира в следващата капка в морето от сполучливи кадрови решения на клубния шеф на " Челси ". Защото през зимата на 2019/2020 от " Челси " бе вдигната трансферната възбрана и клубът можеше да притегля нови играчи, само че по този начин и не взе никого. Феновете недоволстваха и даже пуснаха в обществените мрежи хаштага #MarinaOut с гледище за прехвърляния. 

Но след това стана ясно, че проектът на Грановская не е включвал никакви съществени зимни покупки. През лятото на 2020-а обаче  " Челси " направи една от най-мощните си трансферни акции. Под носа на " Ливърпул " беше взет нападателят на Република България " Лайпциг " Тимо Вернер. Привлечени бяха още Хаким Зиеш от " Аякс ", Бен Чилуел от " Лестър " и Тиаго Силва от ПСЖ. А през септември дойде и Кай Хаверц от " Байер " (Леверкузен).

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР