В края на Втората световна война Чарлз се запознава в

...
В края на Втората световна война Чарлз се запознава в
Коментари Харесай

„Чудноватият дом” на екран: подозрението разединява, лакомията съблазнява, властта развращава

В края на Втората международна война Чарлз се среща в Египет с хубавицата София Леонидис, която е от богато семейство. Тя се връща в Англия, само че сред двамата стартира интензивна преписка. Две години по-късно Чарлз се завръща, решен да се ожени за момичето. Докато е в Англия, той схваща за гибелта на дядото на София, който е бил огромен предприемач, патриарх на фамилията и… отблъскваща личност. Налице са съмнения, че е бил погубен. Те падат първо върху младата брачна половинка на 87-годишния паралия, която поддържа прекомерно близки връзки с внука на мъртвеца. С делото се захваща бащата на момчето, който заема пост в Скотланд Ярд.

Чарлз Хауърд обаче се съмнява във всички членове на семейство Леонидис. Той ги познава добре и е уверен, че измежду тях няма почтени. Следва второ ликвидиране, което озадачава всички. Дали в действителност килърът е член на фамилията? Или опасността идва извън? Американската престъпна драма на режисьора Жил Паке-Бренер е изтънчено хладна, прецизна акомодация по едноименния разказ на Агата Кристи. Гледането й доставя същото хладно, рационално задоволство!

Агата Кристи е иконата на мистерията като книжовен род, една непредсказуема и постоянно завладяваща авторка. Името й е безспорна класика – единица мярка за мъдро криминале. Тя има в биографията си 80 романа, преведени на над 40 езика и продадени в над 2 милиарда екземпляра! Емблематичните Еркюл Поаро и девойка Марпъл й печелят купата „ Първата дама на престъпния род ”. Също като нея героите й са съобразителни, истински и известни по целия свят, а фабулите й не стопират да будят учудване. Затова филмовите версии на нейните книги непрестанно се роят!

„ Чудноватият дом ” се счита за един от най-заплетените, спиращи дъха сюжети на писателката. Разказва за прекарванията на огромното ексцентрично семейство Леонид, живеещо в тъмно, старинно имение, на километри от града. Всичко е наред досега, в който патриархът на фамилията, Аристид Леонид, не трябва погубен със смъртоносна инжекция. Случая е поверен на млад детектив, който би трябвало да откри причинителя допустимо най-бързо. Главната обвинена е младата брачна половинка на убития, която съгласно фамилията, е направила закононарушението, с цел да може да се добере до парите му. Но проверяващият доста скоро открива, че всеки един от членовете на фамилията има причина да убие Аристид…

Режисьорът на кино лентата Жил Паке-Бренер постоянно черпи ентусиазъм от литературата. Известен е със скорошната екранизация на „ Мрак ”, един от огромните бестселъри на Джилиан Флин, а също и с трагичните истории „ Тя се споделяше Сара ” по романа на Татяна де Росни (с изумителната Кристин Скот Томас), и „ Красиви неща ” по романа на Виржини Депант, с присъединяване на Марион Котиар. „ Чудноватият дом ” (2017) е първата киноадаптация по романа на Кристи, оповестен за пръв път през 1949 година!

Кастингът на кино лентата е умопомрачителен. Актьорите са равностойни, а героите им – всеки чалнат и непредвидим посвоему, което способства за „ чудноватата ” атмосфера в още по-чудноватия дом. Нека споменем единствено Терънс Стамп, Кристина Хендрикс, Джулиан Сандс, Джилиан Андерсън… и, несъмнено, непоклатимата Глен Клоуз, която задава паметния въпрос: „ Как наподобява един палач? ” Отговорът на Чарлз е: „ Като теб, като мен, като всички нас. Притежават някои общи черти като суетност, килнат морал, липса на емпатия… ”

А това усложнява задачата му, тъй като всички членове на фамилия Леонидис дават отговор на въпросното изложение!
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР