В края на всяка година и началото на следващата виждаме

...
В края на всяка година и началото на следващата виждаме
Коментари Харесай

Защо най-посещаваната страница в Wikipedia за 2022 г. е тази на Клеопатра

В края на всяка година и началото на идната виждаме какви ли не статистики за последните 12 месеца. Една от по-любопитните, най-малко за нас в Хроникъл, е кои са най-посещаваните публикации в Уикипедия.

През 2020 година пандемията от COVID-19, президентските избори в Съединени американски щати и гибелта на Коби Брайънт бяха измежду най-запомнящите се събития. Според читателите на Уикипедия, 2021 година ще бъде запомнена със сериала „ Squid Game “ на Netflix, Европейското състезание по футбол и гибелта на принц Филип.

Повечето публикации в горната част на листата за предходната година са свързани с огромни международни събития, в това число съветската инвазия в Украйна, гибелта на кралицата и международното състезание по футбол. Илон Мъск и Джони Деп също попаднаха в него. Но в допълнение към безконечните любимци като Библията и YouTube, има няколко изненади, които евентуално са били повлияни от външни фактори като медиите и поп културата.

Например, публикацията за Джефри Дамър, фамозният сериен палач от Съединени американски щати, умрял през 1994 година, има повече от 54 милиона гледания, заемайки второ място. Въпреки че общата статистика за проявление на страница сама по себе си може да не дава цялостно пояснение за какво потребителите на Уикипедия са се интересували от избрани тематики, измененията в статистиката през съответен интервал от време могат да ни дават улики.

В случая с Дамър нарастването на трафика на страницата подхожда с стартирането на сериала „ Monster: The Jeffrey Dahmer Story “ на Netflix на 21 септември. Това, несъмнено, допуска, че сериалът може да е подтикнал читателите да научат повече за Джефри от Уикипедия…

Масовият интерес към публикацията за Клеопатра обаче остава мистерия. Въпреки че има вести за римейк на класическия филм и реклама на Супербол с нейно присъединяване, те не изясняват изцяло забележителния брой визити. Ежедневната статистика за гледаемостта на публикацията също не сочи съответно събитие като причина.

Освен това не се следи и типичният модел на бързо затихване на публичното внимание; онлайн вниманието нормално има къс полуживот от 5 до 8 дни, сходно на това, което виждаме в тази ситуация със страницата на Дамър.

Един консуматор на Twitter може би има отговор на тази мистерия – той сподели, че приложението Гугъл Assistant, което употребява гласово различаване, с цел да разреши на потребителите да взаимодействат с телефоните си посредством диалект, може да е отговорно за скока във вниманието към египетската владетелка.

Създадено през 2016 година, приложението към този момент е вградено в най-малко 1 милиард устройства и има повече от 500 милиона консуматори месечно. Когато го инсталирате и започнете да го употребявате, то ви дава къс урок с образци за другите типовете поръчки, които можете да му отправите.

Те включват команди към телефона като „ Отвори YouTube “, или поръчки за търсене в интернет, като „ Колко мл е една унция? “ Приложението може също по този начин да извършва композиция от дейности, като да вземем за пример „ Покажи Кристиано Роналдо в Instagram “, което изисква да се отвори приложението Instagram и да се откри и покаже профила на Роналдо.

Един от образците, които приложението дава, с цел да показва своите благоприятни условия, е. През 2022 година повече от 50 милиона души последват тази подкана. Преди Гугъл Assistant да стане необятно публикуван през 2020 година, годишните гледания на Клеопатра бяха към 2,5 милиона.

Популярността на публикацията евентуално е мощно повлияна от образеца, възложен от Гугъл Assistant – видимо случайно решение, взето от Гугъл UX дизайнери.

Това е повече от просто забавно съвпадане. Изследователите в региона на науката за обществените данни и уеб разбора постоянно употребяват статистики като брой търсения в Гугъл и проявления на съответна страница в Wikipedia, с цел да проучат динамичността на вниманието и известността, да вземем за пример, на съответен филм или електоралната известност на избран политик.

Въпреки че тези много нови източници на данни могат да бъдат потребни и вълнуващи, както и да заместят удачно по-обширното шпиониране на човешкото държание онлайн, те могат и да подвеждат. През 2013 година откриватели на Гугъл се пробваха – само че несполучливо – да предскажат тежестта на грипния сезон, като проучиха данните от търсенията.

Но по-важното в тази обстановка е, че образецът с Клеопатра акцентира въздействието, което видимо дребните решения на дизайнерите могат да имат върху насочването на груповото внимание. Това от време на време може да има и по-сериозни последствия – Гугъл постоянно е подложен на критика за класиране на своите артикули по-напред в резултатите от търсенето по отношение на тези на конкуренцията.

Предишни проучвания демонстрират по какъв начин линковете в Wikipedia могат да привлекат забележителен трафик към избрани публикации и по какъв начин лансирането на избрани петиции на първа страница на уеб страница за петиции може доста да промени разпределението на подписите и затова възможностите за приемане на по-широко внимание за избрани политически дела.

Така образно виждаме по какъв начин дребна смяна или дизайнерско решение може да има огромни резултати, когато доближи до милиони консуматори посредством известна цифрова технология. В този случай не е нанесена някаква щета и може би хората научиха малко повече за Клеопатра. Но не би трябвало да се подценява забележителната мощ, която имат високотехнологичните и медийни компании при образуването и въздействието върху публичното внимание.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР