В края на тази или в началото на следващата година

...
В края на тази или в началото на следващата година
Коментари Харесай

Стартира разширено изследване за оралните заболявания при децата

В края на тази или при започване на идната година в страната ще бъде направено ново разширено проучване на оралните болести измежду децата. Очаква се в програмата да бъдат включени над 5000 подрастващи. Това сподели при откриването на нови симулационни зали във Факултета по дентална медицина във Варна ръководителят на Българския зъболекарски съюз доктор Николай Шарков, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Варна. По думите му, в границите на Националната стратегия за профилактика на оралните болести при децата от 0 до 18 години, към този момент е извършено едно базово проучване измежду 21 000 малолетни в цялата страна.
„ Вече има едно пилотно проучване в Смолянска област, което персонално мен ме изненада, тъй като има фрапантен спад на кариесите при децата “, изясни доктор Шарков и посочи, че проучването ще бъде направено от експерти в денталните факултети към Медицинските университети в София, Пловдив и Варна, по уеднаквени критерии.
Що се отнася до цялостната дентална просвета на популацията, той разяснява, че обстановката се усъвършенства, само че постепенно. Според него, последните данни от изследване, правено през 2005 година показват, че 33 % българите си купуват постоянно пасти и четки за зъби. По отношение на потреблението на минерални води с високо наличие на флуор, ръководителят на Зъболекарския съюз уточни, че с цел да не развият флуороза, е целесъобразно на децата е целесъобразно да се дава единствено филтрирана през специфични кани вода или минерална с ниско наличие на флуор. Във връзка с откриването на новите симулационни зали в Медицинския университет, доктор Шарков уточни, че студентите в страната ни имат голямо преимущество пред сътрудниците си в Европа, защото образованието им включва работа с пациенти още от трети курс. Той цитира данни на Европейската асоциация на студентите по дентална медицина, съгласно които сред 15 и 20 % от завършващите специалността в доста страни в Европейски Съюз, не са пипали пациент.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР