В края на Първата световна война, погубила 16 милиона души,

...
В края на Първата световна война, погубила 16 милиона души,
Коментари Харесай

Испанският грип също идва от Китай и убива 50 млн. души през 1918 година. В България жертвите са 80 хиляди

В края на Първата международна война, погубила 16 милиона души, избухва най-смъртоносната пандемия в човешката история. По разнообразни оценки, жертвите на така наречен испански грип варират сред 50 и 100 милиона. Като източник на болестта още веднъж е апетитен Китай, написа Дойче Веле.

По това време във вътрешните региони на страната интензивно се набира работна ръка, нужна за вилнеещата в Европа война, в която Китай се е включил на страната на Антантата. Работниците са превозени през Съединени американски щати и Канада, където евентуално оставят след себе си първите огнища на болестта с непознат до тогава мутирал грипен вариант. Китайският трудов корпус стига чак до фронта във Франция, където се включва в прокопаването и възобновяване на траншеи, пътища и жп-линии.

Милиони жертви за броени седмици

През пролетта на 1918 година за лавината от необясними смъртни случаи за пръв път оповестяват свободните от военна цензура вестници в Испания, която е запазила неутралитет. Скокообразно грипът обгръща 30% от тогавашното двумилиардно международно население. Смъртността измежду инфектираните варира сред 10% и 20%.

Временна болница за болни от испански грип във военната база Форт Райли в Канзас

Само през първите 25 седмици от разпространяването си испанският грип убива 25 милиона души по изключително непосилен метод - задушаване в резултат на остра дихателна непълнота. Средно за един от 10 инфектирани краят е съдбовен. Само в Барселона през този интервал всекидневно са умирали по 1 200 души. В доста страни са затворени всички институции, църкви, магазини и други публични места. Експертите са на мнение, че в случай че преди век бяха съществували днешните динамични транспортни връзки, в това число и денонощният въздушен трафик, броят на жертвите е щял да бъде доста по-висок.
България и испанският грип
Пандемията доближава воюваща България през май 1918 година. В района наранени са още Гърция и окупирана Сърбия, а година по-късно и Румъния. Трите талази на пандемията убиват най-малко 80 000 българи, което се равнява на към 2% от тогавашното население на страната. Далеч по-засегнати са Гърция и Сърбия, където пандемията убива надлежно 2,5% и 4,2% от популацията. Воюващата на два фронта България тежко понася новата опасност след честите епидемии от холера, тиф и други силнозаразни заболявания през това десетилетие. Очевидци свидетелстват, че в напъните си да спрат разпространяването на холерата в окопите, българските военни лекари даже прибягвали до физическа кавга с тези бойци, които не преварявали водата си.

Срещу холерата несъзнателно помогнала и всеобщата консумация на мухлясал самун през войната - известно е, че плесените са суровина за производството на пеницилина, открит през 1928 година от Александър Флеминг. Но преваряването на водата и плесенясалият самун са безсилни против грипните варианти. Взима ли тогавашна България някакви ограничения против испанския грип? Медицинският факултет към Софийския университет е основан едвам през ноември 1917 година, а това частично изяснява неналичието на съответно противопоставяне против грипната пандемия. Историкът проф. Людмил Спасов напомня в тази връзка, че чудесно подготвените съветски военни лекари изиграват значима роля за възстановяване на българската медицина и за въвеждането на карантината като превантивна мярка против остроинфекциозни болести. Тези лекари идват в България с съветските войски, бягащи от болшевишкия гнет. Сред лекарите се открояват известни учени като учен Георгий Рейн, който е един от най-уважаваните лектори в Софийския университет. Белогвардейските военно-полеви лечебни заведения в Търново и Стара Загора оказват помощ на локалното население при ограничението на разпространяването на болестта, споделя още проф. Спасов.

PETEL.BG приканва: Останете си у дома, в случай че можете. Не се презапасявайте и запазете успокоение! Следвайте инструкциите на Националния действен щаб за битка с ковид. Информирайте се единствено от достоверни източници на информация!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа ``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР