В края на октомври миналата година, Марк Зукърбърг, основател и

...
В края на октомври миналата година, Марк Зукърбърг, основател и
Коментари Харесай

Метавселената на Meta ще се задвижва от огромен суперкомпютър

В края на октомври предходната година, Марк Зукърбърг, създател и изпълнителен шеф на Фейсбук промяна на името на компанията зад едноименната обществена мрежа и начерта бъдещето пред нея. Meta ще концентрира своята активност над основаването и поддържането на метавселена, интегриран цифров свят, концентриращ дейностите, които всички ние вършим във виртуалното пространство в една среда. Не са доста известните към това по какъв начин тъкмо ще наподобява метавселената на Meta, въпреки и да видяхме образци за нея. Изглежда, че значима роля за вход в тази среда ще играе Meta Quest ( Oculus Quest). Идеята на Зукърбърг е изключително амбициозна и занапред ще виждаме резултатите от нея. Освен, в случай че не последва ориста на криптовалутното начинание на Фейсбук.

Вземайки поради големите размери от данни, които ще се зареждат и обработват от и в Meta, то разумно стои въпроса кой ще е виновен за това. Отговорът на Фейсбук се назовава, създаден от Meta суперкомпютър, ползващ изкуствен интелект, който след стартирането си в деяние ще е най-бързия суперкомпютър в света, предава VentureBeat. Очаква се планът да бъде приключен изцяло още в средата на тази година.

При представянето на RSC, Зукърбрърг отбелязва, че построяването на метавселената ще изисква изключителна изчислителна мощност – осъществяването на квинтилиони интервенции в минута.

В техническо отношение, сътрудници на Meta в начинанието им се явяват компанията, предлагаща решения за предпазване на данни Pure Storage, както и производителят на чипове Nvidia, които способстват с тяхната платформа, ориентирана към построяването метавселени Omniverse. След завършването на RSC, това ще се явява най-голямата потребителска апаратура от Nvidia DGX A100 системи, споделят от Nvidia. Общо 760 такива системи намират място в инсталацията на RSC, дружно с 6080 графични карти Nvidia A100.

Що се отнася до сигурността и поверителността на обработваната от суперкомпютъра информация, то от Meta декларират, че RSC е планиран с мисъл за отбраната на данните, като откривателите на компанията ще образоват AI моделите посредством потреблението на криптирана потребителска информация, която се декриптира едвам преди старта на процеса по образование на моделите. Самият суперкомпютър няма връзка с външния Интернет, а само с продуктовите сървъри на Meta.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР