В края на миналата седмица народните представители приеха процедурни правила

...
В края на миналата седмица народните представители приеха процедурни правила
Коментари Харесай

КФН вече има председател, предстои избора на заместници

В края на предходната седмица народните представители одобриха процедурни правила за избор на заместник-председател на Комисията за финансов контрол, управляващ капиталовата активност и на заместник-председател на КФН, управляващ ръководство " Застрахователен контрол ". Това решение е разумно продължение на поредицата процедури последвали оставката на ръководителя на КФН Карина Караиванова и избора на Бойко Атанасов за нейн правоприемник.

Тъй като до избора си за ръководител на КФН на 15 март 2019-а Атанасов бе нейн заместник-председател, отговарящ за надзора на капиталовата активност, този пост остана незает, откакто той го освободи, с цел да оглави регулатора. Вакантен е и поста заместник-председател, който дава отговор за надзора над застраховането, откакто още през лятото на предходната година тогавашния титуляр на този пост Ралица Агайн подаде оставка, която бе призната на 21 август 2018-а.

По закон номинациите за заместник-председатели на КФН се вършат пред Народното събрание от ръководителя на комисията. Според признатата от депутатите процедура, в петдневен период Бойко Атанасов би трябвало да внесе в писмена форма до комисията по бюджет и финанси двете номинации. Те би трябвало да се съпроводени от писмени претекстове, аргументиращи положителната известност и професионална подготовка на претендентите, както и изискваните по закон документи за обучение, стаж, подготовка и за принадлежност към Държавна сигурност и разследващите служби на Българска национална войска.
 Карина Караиванова напуща управлението на КФН
Карина Караиванова напуща управлението на КФН

Председателят на комисията е номинирана за член на Съвета на шефовете на Европейска банка за възстановяване и развитие

Направените номинации дружно с приложените към тях документи се разгласяват на профилирания уебсайт на Народното събрание не по-късно от 7 дни преди чуването на претендентите в комисията. Не по-късно от 3 дни преди чуването на претендентите юридически лица с нестопанска цел и професионални организации могат да подават пред комисията въпроси към номинираните за претенденти и мнения за тях. Тези въпроси и мнения също се разгласяват на интернет страницата на Народното събрание.

Всеки претендент ще има до 20 минути да показа пред народните представители концепцията си за работа на ръководството, за което е номиниран да управлява. Депутатите от комисията могат да задават въпроси на всеки номиниран, като имат за това по 2 минути, а претендентът разполага с до 10 минути време, с цел да им отговори. С още 10 минути номинирания разполага, с цел да отговори на въпросите сложени му от професионални организации и от юридически лица с нестопанска цел. След приключването на цялата тази процедура, комисията по бюджет и финанси изготвя отчет от чуването и планове за решения за избор на всеки един от номинираните за заместник-председатели на КФН. Кандидатурите се гласоподават от депутатите в пленарна зала.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР