В края на миналата година инвеститорите оцениха индийския стартъп Byju`s

...
В края на миналата година инвеститорите оцениха индийския стартъп Byju`s
Коментари Харесай

Може ли бумът на ed-tech да продължи

В края на предходната година вложителите оцениха индийския стартъп Byju`s на над 20 милиарда $, което е трикратно нарастване спрямо преди коронавирус.
Byju`s имаше доста консуматори даже преди ковид-19 да затвори класните стаи по целия свят. Стартъпът с най-висока оценка от вложителите в Индия беше съоснован през 2011 година от Бюджу Равендран, популярен учител по математика, чиито класове привличаха толкоз доста хора, задоволителни да изпълнят игрища. До 2019 година десетки милиони индийски деца са се записали да употребяват водещия артикул на компанията - приложение, което предлага онлайн уроци, с които се добавя постоянното учебно заведение. През същата година Byju`s стартира да спонсорира националния тим по крикет на Индия.

Оттогава учебните заведения в Индия са били повече време затворени, в сравнение с отворени - и ориста на Byju върви по възходяща пътека. Броят на децата, чиито родители заплащат, с цел да употребяват пълноценно приложението, се е нараснал повече от два пъти до 7 млн. В края на предходната година вложителите оцениха компанията на над 20 милиарда $, което е трикратно нарастване спрямо преди коронавирус.
На път към борсата
През януари Bloomberg заяви, че Byju`s може скоро да разкрие проектите си за излизане на борсата в Ню Йорк посредством обединение с компания за придобиване със особено предопределение. По-рано осведомителната организация заяви, че сходна договорка може да събере към 4 милиарда $, оценявайки компанията на страхотните 48 милиарда $.
Реклама
Byju`s е най-голямата от групата млади компании, които се възползват от стремглавия напредък в онлайн образованието. Рисковите капиталисти (VC) вложиха към 21 милиарда $ в компании за просветителни технологии през 2021 година съгласно изследователската компания Holon IQ. Това е три пъти повече от сумата, събрана през 2019 година, и 40 пъти повече от преди десетилетие.

Седемнадесет започващи компании в региона на ed-tech се трансфораха в " еднорози " (частни компании, оценени на повече от 1 милиарда долара), което е три пъти повече, в сравнение с са достигнали този стадий през всяка предишна година. Половин дузина от тях станаха обществени. Те включват Coursera - платформата за онлайн курсове с пазарна оценка близо 3 милиарда $, и Duolingo, приложение за проучване на непознати езици, което е оценено на към 4 милиарда $. Holon IQ предвижда, че световните доходи от електронни технологии могат съвсем да се удвоят от 227 милиарда $ в този момент до към 400 милиарда през 2025 година, една пета по-висока от прогнозата на компанията преди пандемията.

Доскоро компаниите за ed-tech рядко караха вложителите да се заглеждат в тях. Училищата и университетите управляват огромна част от 6 трлн. $, които всяка година се влагат за обучение в света. През 2019 година единствено към 3% от всички разноски за обучение са били за програмен продукт или онлайн образование. Тори Патерсън от Owl Ventures, който е почнал да влага в ed-tech компании през 2009 година, признава, че говоренето в интерес на бранша от време на време му е спечелило... " празни погледи ".
Промяна
Затварянето на учебни здания и кампуси на колежите принуди преподавателите да тестват нови подходи (особено в Индия и Америка, където спиранията в образованието са изключително големи). Правителствата дадоха на децата купища таблети и форсираха напъните за възстановяване на достъпа до широколентов интернет в учебните заведения. Те също по този начин осигуриха на учителите спомагателни пари, които да похарчат за пособия, които считат, че ще оказват помощ на учениците да " наваксат ". Законодателите в Америка са заделили към 200 милиарда $ за учебните заведения от началото на пандемията. Тази сума се равнява на към една четвърт от изразходваното за тези институции за една типична година.
Реклама
В продължение на години доста от най-бързоразвиващите се ed-tech компании са избрали да не продават на учебни заведения и университети, а да се насочат непосредствено към учащите. Тази категория компании също се възползваха по време на пандемията. Родителите в Азия от дълго време желаят да заплащат за уроци и други услуги (като приложението на Byju), които могат да дадат преимущество на техните деца. Сега фамилиите в Европа и Америка също демонстрират интерес. Надзорът на отдалеченото образование направи родителите на всички места по-ангажирани в образованието на децата си, по-наясно с това по какъв начин се показват в съпоставяне със съучениците си и в някои случаи по-критични към това, което им преподават. В резултат на това фирмите, които оферират уроци след учебно заведение - като Outschool, американски еднорог, и GoStudent, австрийски, се разрастват бързо.

Друг вид артикули, които получиха подтик от пандемията, са тези, които оферират образование на възрастните. Работниците, напуснали по време на блокадите, нормално посещават онлайн курсове, които считат, че ще подобрят вероятностите им. Дистанционната работа направи повече специалности налични за множеството търсещи работа, като им даде повече аргументи за преквалификация. В същото време вълната от промяна на работни места във Англия и Америка изнерви огромните работодатели. Те стават все по-убедени, че разноските за образование на личния състав могат да им оказват помощ да задържат служащите и да понижат разноските за задръстване на дупки.

Това е от изгода за компании като Coursera, които споделят, че продажбата на абонаменти на корпоративни клиенти е нейният най-бързо разрастващ се бизнес. Guild оказва помощ на служащите в колоси като Walmart и Disney да придобият нови квалификации, а американската Better Up оказва помощ на експертите да намерят коучинг.
Все отново има и проблеми
Въпреки опциите за развиване в изискванията на пандемия еd-tech среща и проблеми. В Китай, където е най-големият пазар, комунистическата партия разгласи предишния юли, че бизнесът не може да печели от даването на уроци след учебно заведение за деца в началните и междинните учебни заведения. Пекин от години се тревожи, че голямото търсене на частно обучение усилва неравенствата и води до обедняване на междинната класа. Дори благотворителното образование към този момент не можеше да се организира по време на празници и през уикендите. В рамките на дни цените на акциите на New Oriental, TAL Education и Gaotu, трите регистрирани китайски колоса в промишлеността, паднаха с две трети, заличавайки 18 милиарда $ пазарна капитализация. От февруари 2021 година тяхната обща цена се е свила с над 100 милиарда $, на по-малко от 10 милиарда $.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Свят 3 Войната в Украйна 1 Войната в Украйна 2 Политика 3 Ревю 1 Енергетика 2 Свят 3 Енергетика Реклама
Китайският опит разтревожи вложителите, споделя Томас Сингълхърст от Citigroup. Това блокира вероятен излаз за западните започващи компании, някои от чиито рискови вложители може да са се надявали да ги продадат на китайски софтуерни колоси. Това може също да въодушеви въвеждането на по-строги правила в прилежаща Индия, различен евентуално голям пазар, където някои родители упрекват компаниите за електронни технологии в подвеждащи реклами и нападателни тактики за продажба. През януари министърът на образованието на Индия сподели, че държавното управление обмисля нов правилник, макар че не даде детайлности. Оттогава минимум 15 индийски ed-tech компании, в това число Byju`s, сътвориха група, която даде обещание да приготви нов кодекс за държание.

Малко евентуално е западните ed-tech компании да се сблъскат с сходни ограничавания. Но те имат свои провокации. През ноември Chegg, американска компания, която дава онлайн помощ на студенти, предизвести, че по-ниското от нормалното записване в американските университети се отразява на приходите й. Пазарната й капитализация, която се повиши до към 14 милиарда $ при започване на 2021 година, се върна до 4 милиарда $, по-ниска от преди пандемията. Акциите на ed-tech компании, които са станали обществени в Съединени американски щати предходната година, се търгуват най-вече под цената на излизане на борсата. Няколко, в това число Coursera и Duolingo, към момента не са осъществили облага.

Но вложителите в промишлеността считат, че има какво да се усъвършенства. Притокът на консуматори и пари по време на пандемията даде на повече компании благоприятни условия да се разширят в чужбина и да намерят способи за задържане на потребителите за по-дълго, счита Дебора Куазо от GSV, огромен вложител в образованието. Вземете Byju`s. Той е похарчил най-малко 2.8 милиарда $ за дузина придобивания в явен опит да сплоти услуги, които ще му разрешат да доближи до учещи от всички възрасти, от дребни деца до такива, изменящи кариерата си. Сделките също по този начин му оказват помощ да доближи до клиенти надалеч отвън Индия. През 2021 година компанията стартира да предлага онлайн уроци по шифроване и математика на деца в Съединени американски щати, Бразилия, Англия, Индонезия и други Големият лист може да даде урок както на скептиците в региона на електронните технологии в образованието, по този начин и на западните съперници.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР