В края на 2022 г. годишният доклад Иновации.бг на Фондация

...
В края на 2022 г. годишният доклад Иновации.бг на Фондация
Коментари Харесай

Шампиони в иновациите

В края на 2022 година годишният отчет Иновации.бг на Фондация „ Приложни проучвания и връзки “ открои няколко положителни вести за България. Първата е, че страната ни развива динамична стартъп предприемаческа екосистема. Осигурява 20% от общия пазар на работни места в нововъзникващи компании в Югоизточна Европа - с най-вече основани работни места (на 100 000 население) в стартъп компаниите – 80. За съпоставяне, Гърция има 60, а Румъния – 45. Изданието цитира данни от Доклад за активността на фондовете за дялов и рисков капитал в Югоизточна Европа 2022 на Българската асоциация за дялово и рисково финансиране.

В страната ни има над 1600 нововъзникващи компании, по данни за 2021 година За съпоставяне в Югоизточна Европа Гърция е с 1700, а Румъния – с 2800. Стойността на българските новосъздадени компании се прави оценка на към 5,6 милиарда $, като най-скъпите компании са Gtmhub, Dronamics и Payhawk, първият български еднорог. Финансирането за стартъп компании в България наподобява по-достъпно от средноевропейското и над два пъти по-достъпно по отношение на района.

Втората добра вест е, че бизнесът продължава да е локомотивът в нововъведенията, и то в нишови сфери, което ни прави непредвиден международен водач. През 2021 година личният състав, ангажиран с научноизследователска и развойна активност (НИРД) в България, е 34,6 хиляди души. Почти половината от тези експерти работят в компании (46%) и разполагат с 66% от финансирането за нови разработки. Интересна детайлност е, че броят на дребните предприятия (с брой на заетите 10-49 души) в класацията по брой личен състав, ангажиран с НИРД, се удвоява до 17%. Растат и партньорствата сред бизнес и университети.

И една наклонност: редица български новаторски компании целеустремено не употребяват заеми, а възнамеряват вложенията си единствено въз основата на приходите от активността им; вместо да аутсорсват действия на открито (какъвто беше трендът доскоро), залагат на самодостатъчността си. Това се случва в отговор на пандемията, когато всички, които разчитаха на по-сложни мрежи за доставка, имаха съществени логистични проблеми.

Защо тези вести са значими? В състезанието „ Иновативно дружество на годината 2022 “ финалисти и спечелили бяха компании от друг диаметър, които споделят сходни провокации и триумфи, постоянно в нишови сфери. Две от тях – „ Ники Ротор Авиейшън “ (победител в категория „ Иновация в изобретателните промишлености “) и Мoney Makıng Moms (Мъни Мейкинг Мамс - финалист в състезанието в категория „ Качество на живот “) са дребни компании -  и образци по какъв начин се случват тези положителни вести и трендове.

Друг акцент: женското стартъп предприемачество е в напредък. Предстои и първата огромна вълна на излизане от компаниите на собствениците-основатели, тъй че е забавно по какъв начин две нови, само че разнообразни начала, ще се развият.

Две дами, преставители на фирмите, отличени за най-хубави нововъведения през изтеклата година, описват за провокациите:

Миглена Копчева:
Стартираме произвеждане на хеликоптер и нов автожир


Миглена Копчева и Николай Николов ръководят “Ники Ротор Авиейшън ” – Снимка Красимир Свраков

„ Ники Ротор Авиейшън “ е основана през 2010 година Тя се управлява от татко и дъщеря  - Николай Николов и Миглена Копчева. Компанията основава и създава първия и единствен български автожир. Предприятието е основател и на модели автожири, които летят в небето над страни в Северна и Южна Африка, Австралия, Чешката република, Сърбия, Германия, Нова Зеландия. Компанията се развива със лични средства, с B2B представители в десетки страни. През 2022 година компанията печели премията „ The best two seated autogyro “ от Bensen Days, Съединени американски щати, и приз „ Grand Champion " на Popular Rotorcraft Association, Съединени американски щати.
Г-жо Копчева, по какъв начин фамилията Ви се насочи към тази ниша? Как се е развил бизнесът в резюме?
Интересът към авиацията на татко ми, създател на компанията, датира от доста преди основаването й. Още през 2000 година той създава първия си първообраз на хеликоптер, който, макар че не доближава до пазара, работи като трамплин за по-мащабен план. През 2004 година той започва план за първия автожир, който по-късно получава името NIKI 2004. 4 години по-късно автожирът прави първия си сполучлив полет на летище Габровница, покрай Монтана. Моделът претърпява усъвършенствания и през 2009 година на пазара се появява първият български автожир с името „ Lightning ”. Малко по-късно стартира и производството на „ Kallithea “.
Има ли обичаи в моделирането и създаване на автожири в България? Как намирате личен състав, по какъв начин се справяте с развиването на технологията?
Нашият бизнес е извънредно нишов. България е страна с обичаи в авиацията, само че фирмите, които се занимават с такава активност, не са доста. Нашите машини се проектират и създават напълно от нашия екип, като за задачата в компанията работят експерти, каквито не се намират елементарно, заради спецификата на активността. Затова се стремим да постановяваме непрекъснато нови технологии и да влагаме в квалификацията на екиа. Нашата цел е да покажем, че в България има страхотна среда за правене на бизнес и не отстъпва на европейските страни. Предизвикателствата, които срещаме, евентуално среща и всяка друга компания, която се занимава с нещо толкоз характерно.
С какво печелите клиенти на интернационалния пазар? Как намерихте там мястото си?
Нашият главен пазар е чужбина, заради доста по-голямата известност на този вид летателни апарати в страни като Съединени американски щати, огромните страни в Европа и други Мястото си намерихме естествено, защото в производството на автожирите са интегрирани въглерод, който произвеждаме и обработваме сами, както и има опция нашите клиенти да създадат своя автожир в действителност „ собствен “. Даваме опция за избор на характерен интериор и екстериор.



Българските автожири - Снимка „ Ники Ротор Авиейшън “
Какво следва през 2023 година?
През 2023 година ни следва да дадем „ зелена светлина “ на нови планове – производството на хеликоптер и на side-by-side автожир, т.е. автожир, в който пасажерите стоят един до различен, не един зад различен. Целта ни е да разтеглим нашата партньорска мрежа и да отворим представителства в страни, в които още не сме „ кацнали “.

Жулиета Димитрова:
Жените са все по-активни в бизнеса и нововъведенията
  

Д-р Цвети Дучева (вляво) и Жулиета Димитрова (вдясно) към този момент имат марка “Високи достижения в нововъведенията ” – Снимка Красимир Свраков

„ Мъни Мейкинг Мамс “ (Мoney Makıng Moms) е стартъп, основан от детския стоматолог доктор Цвети Дучева, с двадесет години процедура, и Жулиета Димитрова, бизнесмен с 20 година опит в разнообразни промишлености, в това число мехатроника. Те основават първите лакомства за деца, вид близалка, без захар и киселини, които да не провокират кариеси, с естествени аромати и овкусители. Рецептата е основана в партньорство с екип от Университета по хранителни технологии в Пловдив. Фирмата им показа Dr.Cveti Dental Lollipop през октомври 2022 година Близалките се оферират по B2B модел в аптеки, в зъболекарски клиники онлайн магазин.
Г-жо Димитрова, за какво и по какъв начин се събрахте с доктор Цвети Дучева?
С доктор Цвети Дучева се запознахме преди 5 години. Тогава и двете бяхме успешно разрастващи се в разнообразни професионални сфери на активност. През 2020 година се оказва, че всяка една от нас е претърпяла катарзис в персонален и професионален проект. Желанието ни да стартираме и да изградим още веднъж живота си, синергията посред ни, бяха отправната точка за основаването на Мoney Makıng Moms, под шапката на която се осъществят и нашите дентални близалки.
Как се роди концепцията за потребните близалки?
Цвети беше загатнала концепцията за сходни близалки още първоначално на 2021 година Тогава бе доста мъчно да намерим технолог, който да се посвети на това. По време на локдауна „ родихме “ концепцията за приложение за самодиагностика. Но установихме, че, с цел да го има, първо би трябвало да имаме различим артикул, и се върнахме назад към денталната близалка dr.Cvety - бранд самичък по-себе си. Опитът и контактите ни с разнообразни експерти помогнаха и бързо стигнахме до технолозите в Университета по хранителни технологии в Пловдив. Бяхме извънредно сюрпризирани от обстоятелството, че екипът, отговарящ за този тип храни, ни одобри незабавно. Показаха ни техни писания в региона и застанаха до нас. Бяхме в действителност доста сюрпризирани, че има хора, които повярваха в нас и желаеха да ни оказват помощ. Екипът на проф. Хаджикимов постави доста старания да сътвори вярната формула.
Лесно ли се вършат нововъведения в България?
Тук, за разлика от останалия развъртян свят, към момента няма толкоз мощно развити секторни регулации, лобита и рестрикции, и е някак по-лесно да посееш концепцията (продукта), който след това да развиеш. Но без значение къде се намираш, постоянно можеш да иновираш. Важни са желанието и потенциалът на екипа. Прави ни усещане, че през последните години дамите стават все по-активни. Забелязваме какъв брой доста нововъведения и интензивности имат дамите в бизнеса, със лични лейбъли и артикули.
Какво желаете да се промени?
За мечтаната смяна можем да си приказваме доста, тъй като тя е двупосочен развой. От страна на страната безспорно следва да има по-ясни и по-лесно налични политики, принадлежности, в това число финансови, за нововъведения. Нужна е елементарно налична, вярна и на практика насочена информация и канали. Нуждаем се от време и от повече обществено виновни съидейници, с които да случваме неща, а освен да приказваме. От друга страна, ние би трябвало да сме по-социално виновни. Ние не сме просто стартъп. Ние желаем да повишим качеството на живот на нашите деца. Чрез този артикул желаеме да участваме интензивно в стратегии за профилактика, която е в основата на здравето.
Какво си пожелавате за 2023 година?
Пожелаваме си повече здрави деца, повече осъзнати родители. Повече осведомени родители, повече спокойни родители. Политика, която да промотира здраве, и мощ да не стопираме да се променяме.



Детските потребни близалки търсят пазар и в чужбина - Снимка: Dr.Cveti Dental Lollipop
Текстът е част от бр. 112 на сп. „ Икономика “. Публикува се в Economic.bg по силата на партньорско съглашение сред двете медии.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетининовации ПоследниНай-четениКомпании 36 Шампиони в нововъведенията Политика 1388 Съединени американски щати освободиха от глобите вноса на съветски нефт от България Компании 372 Lidl понижава продуктите от месо и стартира зеленчукова гражданска война Икономика 208 Икономиката през 2023: без криза, със спадаща инфлация, само че високи лихви Енергетика 144 Турция е съвсем подготвена със своя газов хъб Бюджет и финанси 692 Moody’s предвижда, че България ще се забави с приемането на еврото Политика 252 Европейски Съюз ще сложи ценови таван и на съветския дизел Хай-тек 1216 Новата фикс идея на софтуерните колоси Накратко 5136 Вечерни вести: Спирачка за жилищното строителство; Разруха след кабинета „ Петков “ Пазар на труда 1316 Невиждана от 53 години безработица в Съединени американски щати вещае главоболия Компании 9582 Собственикът на ДСК придобива още една банка в района Компании 7468 Dronamics подписа контракт за произвеждане на безпилотните си дронове Бюджет и финанси 5912 Предизборно депутатите направиха минималната заплата 50% от междинната Накратко 5136 Вечерни вести: Спирачка за жилищното строителство; Разруха след кабинета „ Петков “ Финанси 4862 Ерата на лесните пари свърши и ще боли Политика 2825 Разруха и свободно рухване – наследството на кабинета „ Петков “ Компании 2645 Дантеленият бизнес и Славина, която съживява пропуснат поминък Енергетика 2537 Радев и Вучич дадоха старт на градежа на газовата връзка със Сърбия Политика 2258 Как България да настигне междинните европейски приходи за 15 години Компании 1600 eMAG уголемява бизнеса с нов логистичен хъб за 100 млн. евро Всички новиниДемография 36 Преобръщане на настройките? Само 25% от българите биха емигриралиОще от КомпанииВиж всичкиLidl понижава продуктите от месо и стартира зеленчукова революцияКанадци купуват българската компания за рандеман на злато Eastern ResourcesTotalEnergies и Air Liquide създават атомна мрежа за камиони„ Китайската Tesla “ към този момент продава електрическите автомобили си в Европа Следвай ни в обществените мрежи
RSS Получи последните вести на пощаЗапиши меИкономикаБюджет и финансиЕвропариИнфраструктураЕнергетикаТранспортЗемеделиеТуризъмПазар на трудаБизнесКомпанииИндустрииИновацииПазариФинансиИмотиРегулацииОбществоПолитикаЛични финансиДемографияОбразованиеЗдравеопазванеГрадоустройствоЕкологияБюрокрацияТехнологииDigitalТелекомуникациие-управлениеКиберсигурностХай-текФинтехLiteНаукаЛюбопитноЛуксЛичностиИзкуствоВидеаГалерииСъбитияКонференцииУебинариДискусии Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР