В Котленска планина се излюпи първото установено малко от вида

...
В Котленска планина се излюпи първото установено малко от вида
Коментари Харесай

Излюпи се първият черен лешояд в България от 28 години насам

В Котленска планина се излюпи първото открито малко от типа черен лешояд /картал/ за последните 28 години в България, оповестиха от природозащитната организация " Зелени Балкани ".

Това се случва 36 години откакто типът е разгласен публично за липсващ като гнездящ от България. Така размножаващата се популация на черен лешояд в България става втора за Балканите, четвърта за Югоизточна Европа и пета за Европейски Съюз.

Излюпването на карталчето е било снимано от Лъчезар Бончев, чиновник на Фонд за дивата флора и фауна, който се грижи за колонията лешояди в региона.

Три двойки са почнали гнездова интензивност при започване на 2021 година - две са в Източна Стара планина и едно във Врачански Балкан. Само една от двойките е съумяла да излюпи малко. При останалите две най-вероятно яйцата са били неоплодени, заради младостта и неопитността на птиците.

Гнездото, в което се е излюпило дребното, е построено върху изкуствена платформа, която родителите са надградили в допълнение.



Възстановяването на липсващ тип в даден регион, не се случва с установяването на еднократно събитие, а е поредност от такива. В предварителните изследвания за опцията това да се случи, са били заложени разнообразни параметри: да се задържат повече от един субект, а най-добре най-малко осем индивида в региона на освобождаване; типът целогодишно да участва в региона на освобождаване; да се образуват двойки, които се държат заедно; образуваните двойки да показват брачно държание /заемане на територия, градеж на гнездо, брачни полети и копулации/. Едва по-късно идват и параметри като снасяне на яйце, развъждане на малко. За възобновяване на типа може да се приказва, когато най-малко 5-6 дребни се отглеждат годишно в територията на освобождение и този брой е по-голям от загубите на човеци по разнообразни аргументи.

През 2021 година сме очевидци на образувани три двойки, снесени две яйца и излюпено едно малко, означават от " Зелени Балкани ". Те припомнят, че през 2015 е почнала реализацията на партньорския план " Светло бъдеще за черния лешояд ", в който си партнират " Зелени Балкани ", Фонда за дивата флора и фауна, Дружеството за отбрана на хищните птици, интернационалната фондация за запазване на лешоядите /VCF/, немската фондация " Евронатур " и районното държавно управление на Екстрамадура, Испания. Проектът е финансиран по стратегия ЛАЙФ на Европейски Съюз и цели възобновяване на типа в България като гнездящ благодарение на реинтродукция.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР