В Котленска планина се излюпи първото установено малко от вида

...
В Котленска планина се излюпи първото установено малко от вида
Коментари Харесай

За първи път от 28 г. у нас се излюпи малко на черен лешояд

В Котленска планина се излюпи първото открито малко от типа Черен лешояд (картал) за последните 28 години в България, 36 години откакто типът е разгласен публично за липсващ като гнездящ от България.
Така размножаващата се популация на черен лешояд в България става втора за Балканите, четвърта за Югоизточна Европа, пета за Европейски Съюз с тези във Франция, Испания, Португалия и Гърция, заяви
 50 милиарда птици обитават Земята: От кои типове има най-вече? 50 милиарда птици обитават Земята: От кои типове има най-вече?
Около 50 милиарда птици населяват планетата Земя, съгласно екстраполация на австралийски учени, оповестена в Сборника на Националната ака...
Излюпването на карталчето беше снимано от Лъчезар Бончев, чиновник на Фонд за дивата флора и фауна, който се грижи за колонията лешояди в региона.
Три двойки започнаха гнездова интензивност при започване на 2021 година - две са в Източна Стара планина и едно във Врачански Балкан. Само една от двойките съумя да излюпи малко. При останалите две най-вероятно яйцата са били неоплодени, заради младостта и неопитността на птиците.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР