В Космоса няма звук, но има други вълни, като електромагнитни

...
В Космоса няма звук, но има други вълни, като електромагнитни
Коментари Харесай

Хрипът на Сатурн и ревът на Юпитер: музиката на Космоса

В Космоса няма тон, само че има други талази, като електромагнитни и радиовълни, както и рентгенови и гама-лъчи. Те могат да се възприемат благодарение на антени и по-късно да се преобразуват в разбираеми за индивида звукови сигнали. След като ви запознахме с мириса на планетите от Слънчевата система, в този момент сме ви подготвили селекция от звуци от Космоса, които може да ви се сторят мистериозни и даже плашещи.

Хрипът на Сатурн, ревът на Юпитер и вятърът на Венера - всичко това астрономите са съумели да запишат и преобразуват в звуци, разбираеми за хората.
Защо няма тон в Космоса?
Звукът е надлъжна механична вълна - вибрации на материята, които се предават като периодическа смяна на налягането (вследствие втвърдяване и разреждане на средата) и се възприемат от слуховия уред. Когато обещано тяло трепти, в заобикалящата го среда пораждат звукови талази. Те провокират налягане върху тъпанчето на ухото, вследствие на което се получава усещането за тон. Трептенията могат да се предават по въздуха, само че също по този начин и през други газове, течности и твърди тела. За звуковите талази е нужна среда, заради което не могат да се популяризират във вакуум.

Вакуумът царува в Космоса, тъй че звукът не се популяризира по нормалния ни метод. Но в случай че няма тон, по какъв начин се записва шумът от планети и други обекти?

Ние не можем да чуем трептенията в Космоса, но в безвъздушното пространство могат да се движат електромагнитните талази, да вземем за пример ултравиолетово, инфрачервено и гама-лъчение, както и радиовълни. Човек не може да чуе тези електромагнитни талази. Но вместо тях ги възприемат антени и по подобен метод доближават до нас.
Тихият Марс
В края на 2021 година НАСА разгласява аудиозаписи, записани от марсохода Perseverance. Агенцията е качила седем записа по какъв начин се движи роувърът или по какъв начин духа вятърът. Можете да чуете всички тези звуци тук .


NASA · Sounds of Perseverance Mars Rover Driving – Sol 16 (90-second highlights)
Изследователите означават, че звуците от Марс ще им оказват помощ да схванат по-точно характерностите на атмосферата на планетата. Те считат, че на Марс, за разлика от Земята, добре се популяризират честотите от долната част на звуковия диапазон.


Хрипът на Сатурн
НАСА споделя, че когато апаратът „ Касини “ е минал през пръстените на Сатурн, оборудването му, както се очаквало, засякло стотици " частици от пръстените ", само че незабавно щом попаднал в пролуката сред тях, всички звуци по чудноват метод заглъхнали.





Мисията е записала " звуците " на плазмените талази. Те пораждат, когато съставящите плазмата заредени частици стартират да правят комплицирани съмнения под действието на електрически и магнитни полета.
Ревът на Юпитер
През 2021 година галактическият уред Juno, който предава изображения на Юпитер на Земята, съумял да направи аудиозапис, до момента в който минавал покрай луната на планетата Ганимед.



От тези звуци може да се разбере по какъв начин магнитосферата взаимодейства с газовете в атмосферата на гигантска планета. Данните били събрани, когато корабът минал на към 1000 км от Ганимед.



Също по този начин през 2016 година апаратът записал " ревове ", които се появяват на мястото на конфликта на слънчевия вятър с магнитосферата на Юпитер. Йонизираните частици се насочват в магнитосферата със скорост от няколко милиона километра в час и по-късно внезапно се забавят, издавайки плашещи звуци.
Вятър от Венера
През 2021 година апаратът BepiColombo, който е на път към Меркурий, е записал по какъв начин слънчевият вятър духа на Венера. Той направил това на разстояние 550 км от планетата. Отбелязва се, че това не е същинският тон на Венера, а сонификация, с други думи, данните, от които е основан звукът.



Астрономите са разгласили няколко разновидността. Първият е данни от бордовия акселерометър, който е преведен в аудиозапис. Вторият е сонификация на информация от устройство за премерване на характерностите на магнитното поле. На него можете да чуете по какъв начин слънчевият вятър взаимодейства с атмосферата на планетата.
Звук от прелитаща комета
Учените от НАСА са записали звука на летящата комета Темпъл 1. Чуват се прахуляк и камъни, удрящи се в галактическия уред, а на фона на този звук лети кометата. Общо записът продължава 11 минути: толкоз време Темпъл 1 и кометата са били на допустимо най-близкото разстояние един от различен. Можете да го чуете тук .

Още от КОСМОС:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР