В корпоративния свят все по-често се чува абревиатурата ESG. Тя

...
В корпоративния свят все по-често се чува абревиатурата ESG. Тя
Коментари Харесай

Конкурсът ESG Awards на PwC ще отличи български компании с устойчиви практики

В корпоративния свят все по-често се чува абревиатурата ESG. Тя се превежда като " екологично, обществено и корпоративно ръководство ", а в по-практичен смисъл по този начин най-общо се разказват напъните на фирмите да понижат въглеродния си отпечатък, да обезпечат почтени условия на труд на чиновниците си, както и да ръководят бизнеса си по етичен и резистентен метод - в това число финансово. ESG също е и метод да се мери какъв брой устойчива една договорка, една цяла компания или даже една промишленост. Тези начинания имат и доста практични изгоди за бизнеса, а в най-скоро време ще бъдат и незаобиколимо условие за някои компании.

За да подкрепи напъните на предприятия и организации, който към този момент са създали стъпки в тази посока, както и с цел да разпространява положителните ESG практики измежду повече компании в България, консултантската компания PwC започва

В рамките му ще бъдат отличени организации, които ползват ефикасна ESG тактика, оферират новаторски артикули и услуги с позитивно влияние върху околната среда и организират сполучливи осведомителни и промоционални акции в региона на устойчивото развиване. А също и персони, които предизвикват, следват и поддържат виновни бизнес практики.
Кои са категориите и кой може да взе участие
Конкурсът има четири категории. В първите три от тях - " Стратегия ", " Иновации " и " Образователна стратегия ", могат да вземат участие организации, опериращи на територията на Република България.
Реклама
Четвъртата категория, " Лидер в устойчивото развиване ", е единствено за физически лица, свързани с ESG дейностите на организации, опериращи на територията на Република България.

Крайният период за кандидатстване е 30 юни 2022 година Победителите ще бъдат оповестени на публична гала през есента.
Какви са критериите за оценка
" Опитали сме се да подберем справедливи и задоволително изчерпателни критерии за оценка, основани на опита ни в района. Целта ни е освен да разпространяваме положителните ESG практики в страната, само че и да помогнем на претендентите да видят постигнатото досега от по-различен ъгъл и да се съпоставят с други бизнеси от района ", съучастник " Консултантски услуги " за Югоизточна Европа в PwC.

В категорията " Стратегия " ще се преглеждат тактики, внедрени в организациите през последните две години или готови за внедряване през 2022 или 2023 година Те би трябвало да са ориентирани към възстановяване на:
Реклама
личните екологични резултати (чрез зелена промяна, понижаване на въглеродния отпечатък, реализиране на чисти нулеви излъчвания, внедряване на кръгови модели и т.н.); обществената и работната среда; прозрачността на корпоративното ръководство.

В категорията " Иновации " журито прави оценка новаторски решения, ориентирани към стабилно развиване и понижаване на негативното влияние върху околната среда . Членовете му ще правят оценка артикули, услуги, технологии и процеси, които към този момент са показани и/или въведени или са подготвени да бъдат пуснати на пазара през 2022 - 2023 година

В категорията " Образователна стратегия " ще се преглеждат просветителни акции, стратегии или начинания за повишение на информираността за ESG. Те би трябвало да са осъществени през последните две години или готови за реализация през 2022-2023 година

Специалната премия " Лидер в устойчивото развиване " е самопризнание за самостоятелни заслуги в поддръжка на устойчивото развиване и се присъжда единствено на физически лица, осъществили най-впечатляваща смяна в региона на устойчивото развиване в организацията, в която работят или са предложили/осъществили новаторско решение в региона на зелената промяна през последните две години.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Градове 3 Енергетика 1 Войната в Украйна 2 Пловдив 3 Свят 1 Свят 2 Войната в Украйна 3 Енергетика Реклама
Подробности за условията, процеса на кандидатстване, периодите, както и състава на журито Там, както и на уеб страницата на " Капитал ", който е формален медиен сътрудник на състезанието, ще бъдат оповестени и спечелилите през есента.
Защо е значимо
" В България към този момент има значително компании, които поставят старания и демонстрират положителни резултати в прехода към зелена стопанска система. Искаме тези старания и резултати да бъдат видяни от повече хора - по този начин се роди и концепцията за състезанието ", споделя Албена Маркова.

От PwC означават, че отличие от състезанието ще ускори доверието към бизнеса и неговата ESG тактика и ще бъде явен знак към клиенти, бизнес сътрудници и вложители, че наградената компания се стреми към отговорно управлениe. Отличието " ESG Award " би затвърдило и дълготрайните цели на организациите, които развиват ESG тактики, а точно реализиране на устойчиви резултати в интерес на околната среда и обществото.

" Конкурсът идва в динамични времена с голям брой законодателни промени. Участието в него ще помогне на претендентите да създадат сериозен обзор на постигнатото от тях досега и да си зададат въпроси, които бизнеси, сходни на тях, към този момент са си задавали ", прибавя Албена Маркова.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Победителите в обособените категории на състезанието ESG Awards ще имат и опцията и обществено да разпространяват ESG тактиката си с поддръжката на PwC България и " Капитал ".
Свързани публикации мнения и разбори Зелената договорка на Европейски Съюз - всичко, което би трябвало да знаете Какви са европейските зелени политики и регулации, кой е обиден, какви схеми за финансиране има и какви са периодите за реализиране на задачите към публикацията Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР