В корпоративна средаголяма част от мениджърите се концентрират само върху

В корпоративна средаголяма част от мениджърите се концентрират само върху ...

Какви са механизмите за справяне с професионалното прегаряне?


В корпоративна средаголяма част от мениджърите се концентрират само върху резултатите, затова в такива случаи човекът като такъв и неговите очаквания и желания биват пренебрегнати. За да се получи балансирана среда, мениджърите не трябва да забравят, че преди всичко сме хора.

Механизмите за справяне с процеса на професионално прегаряне са различни, като човек носи и лична отговорност. Това заяви Анелия Горгорова, изпълнителен директор на Casus Futura, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Двата пътя на burnout

Единият е свързан с психиката, другият с физиката, уточни Анелия Горгорова. По отношение на своите лични механизми за справяне с професионалното прегаряне тя открои предимството на опита си. Другото предимство е, че имасилни опорни точки - "това, което ме държи в баланс извън работата, като например семейството и хобита", посочи още тя.

Предстоящият форум "Employee Healthcare, Wellness & Benefits Summit", който ще се проведе на 18-19 септември, ще представи анализи на състоянието в България по тази тема. Бърнаут е много малка част от темата за здравето на хората. Тенденциите в този план трябва да разглеждаме в дълбочина и да ги пренесем в корпоративна среда, за да ги анализираме.

"Има увеличение на броя на ракови, сърдечно-съдови заболявания, както и драстично нарастване на случаи, свързани с психичното здраве, депресии, панически атаки, което се отразява на качеството на живот и на мотивацията на служителите, а това рефлектира и върху бизнеса. Количествените натрупвания водят до качествени изменения - например недоспиването, нередовното хранене", отбеляза Григорова.

Тиймбилдингът не е панацея за разрешаване на сериозни вътрешноорганизационни проблеми. Това е възможност да се забавляваме с хора, с които работим добре, в противен случай може да се възприеме и като нещо неприятно, смята изпълнителният директор на Casus Futura.

По повод постиженията на науката в областта Анелия Горгорова изтъкна приноса на професор Даниела Кауфер, която разполага със собствена лаборатория и е декан на Berkeley. "Тя работи в посока да открива как външните фактори въздействат върху мозъка. Темата за стреса е силно подценявана. Кауфер ще разкаже за тези процеси", отбеляза още Горгорова.

Форумът "Employee Healthcare, Wellness & Benefits Summit" ще се проведе на 18-19 септември. Тематичният му обхват засяга професионалното прегаряне (burnout) и връзката между здравето на служителите, тяхната мотивация, ефективност и организационната среда. Отделно ще бъдат обсъдени постиженията на науката в тази насока, възможностите, инструменти и решения, които водят до бизнес растеж. Организаторите на конференцията ще предоставят в аванс анализи за състоянието на здравето на служителите, връзката с инструментите за мотивация и влиянието върху бизнес климата.

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

гледано: 28 Още видеоРейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг 50 гласа

Източник: investor.bg