В контекста на географската ни близост до военния конфликт и

...
В контекста на географската ни близост до военния конфликт и
Коментари Харесай

Цветелина Пенкова: ЕС трябва да бъде лидер във воденето на преговори за прекратяване на войната в Украйна

В подтекста на географската ни непосредственост до военния спор и прекъснатите газови доставки, България би трябвало да получи пролонгация за въвеждане на ембарго върху вноса на съветския нефт, без значение от черноморската ни граница.

В утринния блок по Българска национална телевизия евродепутатът Цветелина Пенкова разяснява енергийната рецесия и шестия пакет наказания на Европейския съюз по отношение на Русия. Обсъди се по какъв начин България може да противодейства на възходящата икономическа рецесия у нас и процеса на присъединение на Република Северна Македония към Европейски Съюз.

Цветелина Пенкова акцентира мощната взаимозависимост на страната ни от съветския нефт и уточни, че за България, както и за някои други европейски страни, би трябвало да бъде призната пролонгация за въвеждане на ембаргото. За страната ни това е обвързвано и ще изисква техническо време за преструктуриране на системите за работа на рафинерията Лукойл Нефтохим. От такава пролонгация зависят както наличните цени на бензина у нас, по този начин и недопускането на следващо оскъпяване на артикули, подхранващо инфлацията. „ Такава пролонгация ни е нужна, изключително в подтекста на прекъснатите доставки на природен газ. От това зависи националният интерес и качеството на живот на хората “, акцентира Пенкова.

Тя подчертава, че непосредствената ни географска непосредственост до спора ни слага в изключително състояние и това би трябвало да бъде взето поради от европейските сътрудници. „ Особеното географско състояние на България е още един мощен мотив за България да бъде направено изключение на този стадий, без значение от черноморската ни граница “. България остава една от страните с непостижими цени за потребителите. Според Пенкова, не е в полза на Европейския съюз да слага една от страните си членки в още по - тежко състояние и изрази очакване, че има всички нужни предпоставки настояването на България да бъде задоволено.

На въпроса къде е пресечната точка сред българския народен интерес и общия европейски интерес, евродепутатът отговори, че икономическата непоклатимост и въздържане на понижаването на качеството на живот е общо за всички европейски жители. Решенията се взимат след деликатно разглеждане на последствията, които европейските политики, в това число глобите против Русия, ще имат върху всяка една страна членка поотделно.

Пенкова изрази мнение, че наложените досега стопански наказания дават своето отражение както върху стопанските системи на страните членки, по този начин и върху стопанската система на Русия. Постави се акцент върху нуждата от изразителен апел на Европейски Съюз за градивен политически разговор и търсене на кротичък излаз, а освен да се приказва за наказания и военнотехническа помощ. Според нея, ролята на Европейския съюз е да се нарежда като водач, който приканва към договаряния и спокойно разрешаване на спора. Пенкова акцентира, че през последните двадесет години може да се приказва за пропуски от страна на Европейския съюз да има тази водеща позиция и това се корени в неверна политика водена от европейската дипломация.

По отношение на информацията за публично започване на договарянията по присъединението на Република Северна Македония през месец юни 2022 година, Пенкова съобщи, че позицията на българското държавно управление е ясна и тя е декларирана в съдружното съглашение. Тя добави, че намирането на решение по отворените въпроси сред двете страни не трябва да заплашва българския народен интерес, който е да се приключи дискриминирането на българските жители, живеещи в Република Северна Македония.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР