В Конгреса на САЩ се явиха на изслушване главните изпълнителни

...
В Конгреса на САЩ се явиха на изслушване главните изпълнителни
Коментари Харесай

Шефовете на Google, Amazon, Alphabet и Apple се явиха на изслушване в американския Конгрес

В Конгреса на Съединени американски щати се явиха на чуване основните изпълнителни шефове на четири от най-големите американски софтуерни компании, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Главните изпълнителни шефове на Фейсбук, Amazon, Alphabet (компанията майка на Google) и Apple - Марк Зукърбърг, Джеф Безос, Сундар Пичай и Тим Кук реализираха видеоконферентна връзка с конгресмените от антитръстовата подкомисия при Камарата на представителите поради пандемията от ковид.

Във встъпителните си думи на чуването конгресменът демократ Дейвид Сисилини, ръководител на антитръстовата подкомисия, остро разкритикува четирите корпорации. " Те имат прекомерно доста власт ", акцентира Сисилини и добави, че тези компании " имат претекстове и опция да злоупотребяват с тази власт ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Изпълнителните шефове показаха на вниманието на конгресмените огромно количество информация за степента на конкурентност на пазарите, в които работят фирмите, за цената на нововъведенията на фирмите и за услугите, които те дават на потребителите. Те обаче изпитаха известни усложнения при даването на отговори за бизнес практиките на фирмите. Конгресмените ги акцентираха пред тях и опасенията си по отношение на хипотетичните политически пристрастия на софтуерните колоси, с въздействието им върху американската народна власт и ролята им в Китай.

Най-тежките въпроси за Гугъл и Amazon бяха по отношение на обвиняванията, че двете компании употребяват платформите си, с цел да събират информация за съперниците си по метод, който им дава непочтено предимство на пазара.

Изпълнителният шеф на Amazon Джеф Безос, който за първи път се явява на чуване пред Конгреса, съобщи, че не може да подсигурява, че компанията му не е употребила информацията на продавачи, ползващи платформата на Amazon, с цел да създаде артикули, конкуретни на техните - изказване, което до момента бе опровергавано от компанията и от нейните ръководители.

Изпълнителният шеф на Гугъл Сундар Пичай се опита да отбрани компанията си от обвиняванията на Сисилини, че тя употребява преобладаващото състояние на търсачката си, с цел да краде хрумвания и информация от други уеб страници и с цел да манипулира резултатите в търсачката си, с цел да тласка потребителите към по-голямо ползване на цифровите услуги на Гугъл. Пичай на няколко пъти сподели, че Гугъл се пробва да дава най-полезната и съответстваща информация на стотици милиони хора.

Докато демократите се концентрираха върху проблемите с конкуренцията на пазара, няколко конгресмени републиканци показаха недоволството си от това, че огромните софтуерни компании цензурират консерваторите. Републиканците показаха и опасенията си от бизнес активността на фирмите в Китай.

Преди съвещанието в Конгреса американският президент Доналд Тръмп написа в Twitter, че Конгресът би трябвало да предприеме дейности против софтуерните компании. Тръмп, които имаше конфликти с няколко от най-големите софтуерни компании, заплаши през вчерашния ден да предприеме дейности против тях, в случай че Конгресът не направи нужното за реализиране на правдивост.

През юли 2019 година стана ясно, че американските управляващи се готвят да стартират огромно следствие против четирите компании за инспекция на вероятни техни нарушавания на антимонополното законодателство.

По данни на Ройтерс, пълномощията в хода на следствието ще бъдат поделени сред федералната комерсиална комисия на Съединени американски щати, която взе под собствен контрол Amazon и Фейсбук, и министерството на правораздаването, което обследва Apple и Гугъл

Заедно с това, лично следствие оповестиха демократите в камарата на представителите на Конгреса на Съединени американски щати.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР