В компютърните системи масово се използва DRAM паметта, осигуряваща висока

...
В компютърните системи масово се използва DRAM паметта, осигуряваща висока
Коментари Харесай

Атомристорите: новите електронни компоненти с работна честота 50 GHz

В компютърните системи всеобщо се употребява DRAM паметта, осигуряваща висока скорост на работа, само че данните в нея се губят при изключване на зареждането. Флаш паметта в другите SSD резервира информацията при липса на зареждане, само че е доста по-бавна от динамичната.
Мемристорите съчетават високата скорост на работа и запазване на данните при изключване на зареждането. Тези съставни елементи към този момент се употребяват в невроморфните процесори и компютри, имитиращи работата на основния мозък. В началото на годината група учени от Съединени американски щати и Китай сътвори нов вид мемристори от материал с съвсем атомен размер. Това са атомристорите.

Атомисторът е формиран от пласт преходни дихалкогениди, в тази ситуация молибденит, който има огромни вероятности в електрониката. Слой от това вещество е подложен сред два електрода с тъкмо избрани размери и форма. Използват се топологичен транспорт на електрическите заряди и образуване на екситони, посредством които атомристорът доста бързо трансформира своето противодействие.

По този метод учените опровергаха тезата, че размерите на клетките на енергийно самостоятелната памет не могат да бъдат понижени под 1 нанометър.

Първите лабораторни мостри на атомристорите са основани освен въз основата на молибденита, а и на други многослойни субстанции. Най-бързите мостри работят с периодичност 50 GHz.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР