В Комисията по академична етика към Министерството на образованието и

...
В Комисията по академична етика към Министерството на образованието и
Коментари Харесай

МОН започна проверка по сигнали за плагиатство

В Комисията по академична нравственос към Министерството на образованието и науката сега се преглеждат към 20 сигнала за плагиатство в научните среди. Това сподели през днешния ден заместник-министърът за висшето обучение Албена Чавдарова, оповестява Българска национална телевизия. За да бъдат лимитирани случаите на преписване, тя подсети на университетите да употребяват софтуера за следене на плагиатството, който към този момент е закупен. Днес той беше показан пред академичната общественост.

Софийският университет " Св. Климент Охридски “ е пионер в потреблението на система за антиплагиатство. Внедряват я още през 2019 година и в този момент ревизират дипломните работи на на студентите и дисертациите на докторите на науките. В работите на студентите в множеството случаи ставало дума за несъзнателно плагиатство.

  " Много е известно, изключително измежду по-младите студенти, че щом нещо е споделено в интернет и не е оказан създател, то той може да го вземе, да го копира, да го сложи на съответното място, като в действителност това не ги оправдава “, съобщи доцент Любка Алексиева, зам.-директор на Центъра за отдалечено образование на СУ.

Преподавателят качва избрания документ, а логаритъм чете и съпоставя с база данни в 35 милиона научни източници. Ако има сходства, документът се оцветява в разнообразни цветове според от % на съвпаденията.

" Маркира кое от къде е взето – от интернет, от вътрешната база данни, от други бази с данни и в действителност преподавателят преглежда, сверява “, изясни доцент Любка Алексиева.

Системата демонстрира сходства, само че преподавателят преценя дали това е плагиатство. Най-честият опит за машинация е да се заменят букви от българската писменост с тези от латиницата и по този начин преписвачът да не бъде заловен. Системата обаче се оправя и с това.

" Още един път да обърнем внимание на висшите учебни заведения, че системата е налична. Министерството на образованието и науката е заплатило тази система към този момент съвсем година “, означи зам.-министърът за висшето обучение Албена Чавдарова.

Засега системата не оказва помощ, с цел да стигне един плагиат до комисията по академична нравственос. Според закона за тази цел би трябвало да бъде подаден сигнал от от заинтригувано лице.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР