В Комисията по академична етика към Министерството на образованието и

...
В Комисията по академична етика към Министерството на образованието и
Коментари Харесай

Комисията по академична етика към МОН проверява около 20 сигнала за плагиатство

В Комисията по академична нравственос към Министерството на образованието и науката сега се преглеждат към 20 сигнала за плагиатство в научните среди. Това сподели през днешния ден заместник-министърът за висшето обучение Албена Чавдарова. За да бъдат лимитирани случаите на преписване, тя подсети на университетите да употребяват софтуера за следене на плагиатството, който към този момент е закупен. Днес той беше показан пред академичната общественост.

Софийският университет „ Св. Климент Охридски “ е пионер в потреблението на система за антиплагиатство. Внедряват я още през 2019 година и в този момент ревизират дипломните работи на на студентите и дисертациите на докторите на науките. В работите на студентите в множеството случаи ставало дума за несъзнателно плагиатство.

„ Много е известно, изключително измежду по-младите студенти, че щом нещо е споделено в интернет и не е оказан създател, то той може да го вземе, да го копира, да го сложи на съответното място, като в действителност това не ги оправдава “, съобщи доцент Любка Алексиева, зам.-директор на Центъра за отдалечено образование на СУ.

Преподавателят качва избрания документ, а логаритъм чете и съпоставя с база данни в 35 милиона научни източници. Ако има сходства, документът се оцветява в разнообразни цветове според от % на съвпаденията.

„ Маркира кое от къде е взето – от интернет, от вътрешната база данни, от други бази с данни и в действителност преподавателят преглежда, сверява “, изясни доцент Любка Алексиева.

Системата демонстрира сходства, само че преподавателят преценя дали това е плагиатство. Най-честият опит за машинация е да се заменят букви от българската писменост с тези от латиницата и по този начин преписвачът да не бъде заловен. Системата обаче се оправя и с това.

„ Още един път да обърнем внимание на висшите учебни заведения, че системата е налична. Министерството на образованието и науката е заплатило тази система към този момент съвсем година “, означи зам.-министърът за висшето обучение Албена Чавдарова.

Засега системата не оказва помощ, с цел да стигне един плагиат до комисията по академична нравственос. Според закона за тази цел би трябвало да бъде подаден сигнал от от заинтригувано лице.


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР