В клиниката по неврохирургия на високотехнологичната ,Сърце и Мозък’, Плевен

...
В клиниката по неврохирургия на високотехнологичната ,Сърце и Мозък’, Плевен
Коментари Харесай

С иновативно лечение, неврохирурзите от Сърце и Мозък - Плевен помагат на пациенти с хронична болка да живеят пълноценно

В клиниката по неврохирургия на високотехнологичната,Сърце и Мозък’, Плевен за първи път бе осъществено имплантиране на устройство, повлияващо хроничната гръбначна болежка. Иновативният способ дава късмет на пациенти с дългогодишна гръбначна болежка да живеят обикновено, без непрекъснат банкет на лекарства и страничните резултати от това.

„ Щастлив съм, че поставихме основата на една революционна категория в лекуването на хроничната болежка, а точно имплантирането на устройства за гръбначно-мозъчна стимулация. Това е допустимо най-иновативното и авангардно лекуване на хроничната невропатна болежка, която визира гръбначния дирек и крайниците, и най-често поражда след поредност от хирургични интервенции или контузия на гръбначния дирек “, разяснява доцент Димитър Харитонов, шеф на клиниката.

Водещ индикатор за използване на метода е нуждата от такова лекуване и резултатите от наложителна тестова стимулация, въз основата на която лекарят преценя дали интервенцията е използвана за съответния пациент.

„ Имплантирането на устройство против хронична болежка съставлява слагане на непрекъснати електроди върху обвивките на гръбначния мозък. Тези електроди са свързани с подкожен генератор на импулси и посредством тях се предават електрическите импулси към гръбначния мозък. По този метод се прекъсва предаването на болестните импулси до основния мозък. Неслучайно гръбначно-мозъчната стимулация - Spinal Cord Stimulation, е наричана „ пейсмейкър за болката “, изясни доцент Харитонов.

Първото устройство против хронична болежка в,Сърце и Мозък’, Плевен е вградено при пациент със 7 гръбначно-мозъчни интервенции. След имплантиране на устройството пациентът води пълностоен метод на живот, без болежка. Единственото ограничаване е в границите на първите 4 до 5 седмици, когато се предлага умерено физическо натоварване с оглед устойчиво позициониране на електродите в епидуралното пространство.

„ С въвеждането на това новаторско лекуване нашата болница се трансформира в един от първите и съществени центрове за лекуване на болката в страната. Методът е извънредно индикативен за това, по какъв начин развиването на медицината и новите технологии дават опция на всеки, виновен към личното си здраве, да води пълностоен метод на живот. В развия свят, имплантирането на устройствата е публикувано, само че и скъпоструващо лекуване. Щастливи сме, че у нас то е изцяло гратис за всички здравноосигурени пациенти “, допълват експертите от,Сърце и Мозък‘.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР