В клинична смърт ли се намира българската психиатрия? Последни сме

...
В клинична смърт ли се намира българската психиатрия? Последни сме
Коментари Харесай

В клинична смърт ли се намира българската психиатрия?

В клинична гибел ли се намира българската психиатрия? Последни сме в Европа по брой психиатри на глава от популацията. В момента действително работещите експерти у нас са 340, а за обслужване на болните в психиатрични центрове са нужни към 600 лекари. Информацията показа проф. Петър Маринов от Асоциацията на специалистите по психологично здраве.
 
У нас за психологично здраве се заделят едвам 2 % от разноските в опазването на здравето , които съгласно лекарите са задоволителни само „ за поддържане на клиничната гибел, в която се намира българската психиатрия ”. Неправителствени организации, взаимно с лекари към този момент са изготвили декларация, в която упорстват за незабавни ограничения за възстановяване на положението на психиатрията ни.
 
Проф. Петър Маринов изясни по какъв начин се случва финансирането: " Има няколко вида финансиране. България има 11 държавни психиатрични лечебни заведения и 12 центрове за психологично здраве. Двата типа здравни заведения се финансират по радикално друг метод. Центровете за психологично здраве се финансират през брой минал пациент . Това основава съответни благоприятни условия за оцеляване, може би на ръба на допустимото. Психиатричните лечебни заведения се финансират по така наречен исторически бюджет. Тоест в случай че предходната година са дали една сума, тази година ще се даде същата. Или пък, в случай че шефът е доста неотстъпчив, доста упорит, доста деятелен може да получи някоя троха повече , само че това не взема решение казусът. И системата на амбулаторно лекуване на процедура се показва извънредно и единствено в определяне на медикаменти ".
 
По думите на професора няма " никакви психосоциални интервенции, никакви нови форми като дневни центрове ". Дневните центрове са алегорично невисок брой, уточни той: " Защитените жилища също кретат вътре в дворовете на диспансери и лечебни заведения. В този смисъл на финансирането ние по този начин и не можем да достигнем до осъвременяване на количеството средства, които се отделят. Последните данни бяха, че два % от общите разноски в опазването на здравето са заделени са психологично здраве. Тези два % са извънредно незадоволителни . Те не могат даже да служат за оцеляване. Те служат за поддържане на клиничната гибел, в която се намира психиатрията ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР