В Кипър ще бъде изграден най-големият планетариум в Източното Средиземноморие.

...
В Кипър ще бъде изграден най-големият планетариум в Източното Средиземноморие.
Коментари Харесай

Кипър строи най-големия планетариум в Източното Средиземноморие

В Кипър ще бъде построен най-големият планетариум в Източното Средиземноморие. Основният му камък се поставя и освещава през днешния ден.

Предвижда се строителството на планетариума, който ще е покрай столицата Никозия, да стартира през ноември и да завърши за 18 месеца, заяви. Шестметровият купол ще бъде оборудван с най-новите технологии, като мощен телескоп ще разреши планетариумът да действа като обсерватория. Около него ще има изложбено пространство и мултимедийна изложба. Целта е той да се трансформира в културен и учебен център.

Изграждането на планетариума се финансира напълно от съветския милионер и кипърски жител от 2012 година Вячеслав Заренков. Това е вторият негов огромен план в Кипър.

Строителният бизнесмен, който е главен акционер в една от най-големите компании в Русия за развиване на жилищни недвижими парцели,изцяло финансира и построяването на първата съветска черква на острова. Внушителният храм на името на св. Андрей Первозванни и всички светии бе осветлен през март предходната година. Той е в типичен съветски жанр, с пет златни купола, като централният е с диаметър от 9 метра и тежи 7 тона. Заренков, като ктитор на храма, е изписан дружно със фамилията му на стенна живопис в него. Заедно с прилежащия парк новото съветско свято място покрай Никозия заема повърхност от 10 000 кв. метра. Бъдещият планетариум е в непосредствена бизост до съветската черква.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР